Elektrofyziologická charakterizace membránového kanálu Kir2.1

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se věnuje problematice elektrofyziologické charakterizace membránového kanálu Kir2.1. Vnitřně usměrňující draslíkový kanál Kir2.1 se nachází v buňkách svalových, srdečních i nervových a jeho dysfunkce způsobuje různá onemocnění. Praktická část práce je zaměřená na kultivaci buněčné linie HEK293T sloužící k transfekci plasmidu Kir2.1 a následné měření iontových proudů elektrofyziologickou měřicí metodou patch-clamp v režimu whole-cell.
The topic of this thesis is electrophysiological characterization of Kir2.1 membrane channel. Inward rectifier potassium channel Kir2.1 is located in muscular, heart and nerve cells and its dysfunction causes various diseases. Practical part of this stage is focused on cultivation of the HEK293T cell line that is used to transfection of the plasmid Kir2.1 and subsequent measurement of the ionic current through the electrophysiological method patch-clamp in whole-cell mode.
Description
Citation
MĚSÍČKOVÁ, K. Elektrofyziologická charakterizace membránového kanálu Kir2.1 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (místopředseda) MUDr. Michal Jurajda, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (člen) MUDr. Zuzana Nováková, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kolářová položila otázku: Je správně, že máte jednotlivé body v grafu propojené? Dala by se najít fyzikální veličina, kterou byste mohla na osu uvést místo vzorku? Ing. Mézl položil otázku: Který proud se vynáší do I-V charakteristiky? Je nějaký průběh, který u I-V charakteristiky můžeme očekávat? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO