Měření vlhkosti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá měřením vlhkosti ve stavebních materiálech, se zaměřením na kapacitní a mikrovlnnou metodu. Cílem práce bylo zjistit, jestli by tyto metody byly možná použít při zjišťování rozložení vlhkosti v objemu materiálu. Práce obsahuje teoretický úvod k měření vlhkosti. Následně bylo provedeno několik experimentů s kapacitní a mikrovlnnou metodou. Kapacitní metoda byla doplněna o simulace. Na základě výsledků bylo rozhodnuto, že kapacitní metoda pravděpodobně nepůjde využít pro zjišťování rozložení vlhkosti v objemu materiálu. U mikrovlnné metody jsem dospěl ke stejnému závěru, avšak spíše na základě teorie.
This bachelor’s thesis deals with measuring moisture in building materials and it is focused on the capacitive and microwave method. The goal was to find out whether it is possible to employ these two methods to determine moisture distribution in the volume of a measured material. This thesis contains theoretical introduction to the moisture measurement. Practical experiments were made with both capacitive and microwave method. Capacitive method was supplemented with a simulation. Based on the results, I conclude that the capacitive method is not suitable to determine moisture distribution in the volume of a material. The same conclusion was reached in the case of the microwave method, although this conclusion was based more on the theory than on the measurements.
Description
Citation
HŘIB, J. Měření vlhkosti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
plk. gšt. prof. Dr. Ing. Alexandr Štefek (předseda) doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Petr Pivoňka, CSc. (člen) Ing. Jakub Dokoupil, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO