Teslova turbína jako zdroj energie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce se zabývá rozdělením a popisem dnes využívaných typů turbín, dále se práce zabývá teorií o bezlopatkové Teslově turbíně. V teoretické části se v práci probírají vodní kola, vodní turbíny s jejich rozdělením a zástupci, kteří jsou v práci popsány. Dále se v práci probírá konstrukce Teslovy turbíny, její možnosti využití, vnitřní principy a informace o jeho patentu. Praktická část obsahuje návrh Teslovy turbíny s modifikacemi pro zvýšení účinnosti.V práci je popsána technologie, kterou se turbína vyráběla.
The bachelor thesis deals with the currently used types of water turbines and next part of the thesis deals with the theory of Tesla turbine. The theoretical part discusses water wheels, water turbines with their types and models which are described in the work. The thesis also discusses the construction of the Tesla turbine, its possibilities of using, inside principles and information about Tesla´s patent. The practical part contains the design of the Tesla turbine with modifications for increasing efficiency. The thesis describes the technology that the turbine was produced.
Description
Citation
ŠEDINA, M. Teslova turbína jako zdroj energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (místopředseda) Ing. Roman Prokop, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Jaký spád mají rovnotlaké vodní turbíny? Do které skupiny tlaků spadá Teslova turbína? Jaký vliv má hrubost povrchů disků na účinnost turbíny? Jaká technologie omezovala výrobu Teslovy turbíny v minulosti? Jakých rozměrů by dosahovala turbína pro praktické, komerční využití? Jsou současné technologie schopné tyto turbíny efektivně vyrábět? S jakou přesností je vyroben model Teslovy turbíny? Jaká byla účinnost modelu, který jste vytvořil? Jaké byly otáčky turbíny a jaký je optimální počet otáček? Teoretická účinnost je nejvyšší při vysokých nebo nízkých otáčkách?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO