Teorie front a virtuální továrna za pomoci matematického modelu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabyvá simulačním přístupem pro modelováním vyrobní linky, jejíž topologie vychází z reálné vyrobní linky firmy BOSCH DISEL s.r.o. – Jihlava. Problematika simulací je řešena v programu Matlab-Simulink-SimEvents. Představeny model primárně slouží k pilotní simulaci vyrobního procesu s možností plánování pravidelnych odstávek strojů, nastavení aktivity pomocnych pracovišť, volby stochastického a deterministického časového přístupu a hledání úzkych míst v současném vyrobním řetězu. Jde o pilotní verzi simulačního modelu, a tedy oproti reálnému vyrobnímu procesu pracuje s určitym zjednodušením, jako je např. zanedbání krátkych přestávek operátorů strojů apod. V práci jsou rozebrány vysledky a porovnání jednotlivych simulací, stejně jako možnosti zdokonalení představeného modelu, aby se více přiblížil reálnému vyrobnímu procesu.
This thesis deals with the modelling of a production line. The topology of the line is based on the real production line of BOSCH DIESEL s.r.o. – Jihlava company. Simulations have been made using Matlab-Simulink-SimEvents software. The created model represents a pilot simulation of the manufacturing process. The model allows to set a deterministic or stochastic approach and use of an auxiliary worker for planning machine maintenances and finding the bottlenecks in the production. As a pilot version the model is simplified, e.g. the short breaks of operators are neglected. The simulation results and comparisons are described in detail later in this document. In order to bring the simulation closer to the real manufacturing process, future improvement options are mentioned.
Description
Citation
MYŠKA, M. Teorie front a virtuální továrna za pomoci matematického modelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student prostřednictvím ústní prezentace seznámil komisi s výsledky své bakalářské práce. Následně student zodpověděl všechny otázky oponenta. Docent Jaroš pochválil formální provedení závěrečné práce a upozornil na drobné nedostatky. Doktor Krejčí se dotázal na podrobnosti stochastického modelu. Profesor Štětina se dotázal na praktické stanovení časů jednotlivých výrobních serverů. Docent Charvát se dotázal na prezentované výsledky simulací.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO