HMI aplikace pro PLC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vytvořit rozhraní člověk-stroj. V teoretické části se práce zabývá pravidly a doporučeními pro návrh vysoce výkonného HMI. Dále vyhledáním vhodných hardwarových prostředků v podobě jednodeskových počítačů a dotykových obrazovek. Následně vyhledáním softwarových prostředků v podobě knihoven pro komunikaci s PLC a knihoven pro tvorbu a zobrazení grafického prostředí. Na konci teoretické části je navržen koncept řešení pro realizaci rozhraní člověk-stroj. V praktické části se práce zabývá připojením PLC PFC200 od firmy Wago k laboratornímu modelu Kmeny. Dále vytvořením programu v prostředí Codesys pro řízení modelu Kmeny. Následně vytvořením HMI aplikace v jazyce C++ s použitím vybraného frameworku GLG Toolkit a knihovny Libmodbus a její implementací do vybraného jednodeskového počítače Raspberry Pi 2. Nakonec jsou zhodnoceny vlastnosti vytvořeného HMI.
The aim of this work is to create a human-machine interface. In the theoretical part, the thesis deals with the rules and recommendations for the design of high user-friendly HMI. Next, the suitable hardware in the form of single-board computers and touch screens is addressed. Furthermore, the possible software like libraries for communication with PLCs and libraries for creating a graphical environment are covered. Finally, the concept of the human-machine interface is presented. In the practical part, the thesis deals with the connection of PLC PFC200 from Wago to the laboratory model Kmeny. Additionally, the program in the Codesys for control the model is created. Then, the created HMI application is described that is built using the chosen GLG Toolkit framework and the Libmodbus library. Furthermore, the implementation into the chosen signel-board computer Raspberry Pi 2 is outlined. Finally, some of the key parameters of the created system are evaluated.
Description
Citation
KOŘÍNEK, J. HMI aplikace pro PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
Prof. Ing. Roman Prokop, CSc. (předseda) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Málek, CSc. (člen) Ing. Tomáš Macho, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Jirgl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student obhájil předloženou Bakalářskou práci a zodpověděl na zadané otázky s několika výhradami (měření přesnosti vnitřního čítače).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO