Teplotní analýza malého asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá teplotní analýzou malého asynchronního motoru s výkonem 600 W. Ztráty motoru byly určeny nejprve pomocí programu RMxprt, a poté laboratorním měřením. Teploty v motoru jsou vypočítány metodou tepelných odporů. Pro analytický výpočet teplot motoru byl vytvořen jednoduchý program pomocí výpočtového programu Matlab. Pomocí vytvořeného programu a určených ztrát byly vypočítány teploty motoru, které byly poté ověřeny měřením.
This thesis deals with the thermal analysis of a small asynchronous motor with a power of 600 W. The motor losses were determined first by the program RMxprt, and then by laboratory measurement. Temperatures in engine are calculated using the thermal resistance method. For analytical calculation of motor temperatures, a simple program was created using the Matlab computation program. Using the created program and determined losses, engine temperatures were calculated, which were then verified by measurement.
Description
Citation
HOLCMAN, M. Teplotní analýza malého asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) doc. Ing. František Veselka, CSc. (místopředseda) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student obhajoval bakalářskou práci na téma Teplotní analýza malého asynchronního motoru. V práci je popsána konstrukce motoru, základní vztahy pro výpočet přenosu tepla a pro výpočet ztrát. Výpočet ztrát byl proveden v prostředí RMxprt. Pro tepelný výpočet byly použity tepelné sítě. Vlastní měření probíhalo na malém motoru o výkonu 600 W. Výsledky tepelných výpočtů byly poté porovnány s naměřenými hodnotami. Na otázky oponenta bylo zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO