Příprava a charakterizace nástřiků hydroxyapatitu deponovaných technologii hybridního vodou-stabilizovaného plazmového hořáku z vodných roztoků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Povlaky hydroxyapatitu jsou již dlouhou dobu v lékařství používány jako bariéra mezi kovovým jádrem náhrady a okolní živou tkání. Plazmový nástřik je běžně používanou technologií pro tvorbu takových povlaků. Tato práce se zabývá vlastnostmi povlaků hydroxyapatitu vytvořených technologií plazmového nástřiku s hybridním systémem stabilizace oblouku (WSP-H). Zároveň využívá inovativní metodu dávkování výchozího materiálu v podobě vodného roztoku (SPPS). Cílem práce bylo vyrobit vodné roztoky hydroxyapatitu a z nich poté deponovat nástřiky s využitím WSP-H. Tyto nástřiky byly charakterizovány z pohledu morfologie, chemického a fázového složení. Dále byly podrobeny biologickému testování biokompatibility kultivací a následnou analýzou buněk RAW 264.7 a MG-63. Nástřiky vytvořené SPPS vykazují výraznou členitost povrchu, která je vhodná pro biologickou aplikaci. Z testování biokompatibility bylo zjištěno, že tyto povlaky budou v lidském těle dobře tolerovány. Po dostatečné optimalizaci nástřikových parametrů a dosažení fázové čistoty nástřiku bude tento postup výroby povlaku hydroxyapatitu vhodnou náhradou starších metod.
Hydroxyapatite coatings have been used as a barrier between a metal core of replacement and living tissue for long time in medicine. Plasma spray is a typical technology for preparation these coatings. This thesis concerns a new plasma spray technology with hybrid system of arc stabilization (WSP-H). Simultaneously it uses an innovative method of feeding the initial material in a form of water suspension (SPPS). The aim of this thesis was to produce water solutions of hydroxyapatite and make coatings with WSP-H. These coatings were characterized in terms of their morfology, chemical and phase composition. Their biocompatibility was tested by a cultivation and an analysis of RAW 264.7 and MG-63 cells. The coatings made by SPPS have a very rough surface which is suitable for biological application. The biocompatibility testing discovered that the coatings will by tolerated in a human body very well. This method of production of hydroxyapatite coatings could be a good replacement of older methods after a better optimalisation of the processing parameters and after reaching purity of coating.
Description
Citation
ANTOŠ, Z. Příprava a charakterizace nástřiků hydroxyapatitu deponovaných technologii hybridního vodou-stabilizovaného plazmového hořáku z vodných roztoků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (předseda) prof. Ing. Rudolf Foret, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Jiří Švejcar, CSc. (člen) prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (člen) Ing. Zdeněk Chlup, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vlastimil Vodárek, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO