Systém pro monitorování průtoku na bázi PLC

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předmětem této bakalářské práce je návrh a realizace systému pro monitorování průtoku na bázi PLC. Základem monitorovacího systému jsou zařízení společnosti B&R Industrial Automation GmbH (především kombinace PLC a dotykového panelu nazvaná Power Panel C70) a snímače průtoku od ifm electronic GmbH (podporovanými typy jsou SD8000, SD9000, SM2000 a SM9004). V první části práce je věnována pozornost rozboru požadavků kladených na systém a návrhu koncepce programového řešení a vizualizace. V druhé polovině jsou uvedeny použité technické prostředky a popsána implementace aplikace a vizualizace. Aplikace byla vyvinuta v prostředí B&R Automation Studio (verze 4.3.4.121 SP) v programovacím jazyce Structured text (podle normy IEC 61131-3), vizualizace pak v nástroji Visual Components (verze 4.34.1). Monitorovací systém se podařilo realizovat podle požadavků zadavatele a je v současné době využíván pobočkou společnosti Milacron v Poličce pro monitorování a záznam množství tlakového vzduchu a chladicí vody, které spotřebují tam vyráběné stroje na zpracování plastů.
This Bachelor thesis is focused on designing and implementing a PLC-based flow monitoring system. The system is built on B&R Industrial Automation GmbH devices (especially on a PLC and touch screen combination named Power Panel C70) and ifm electronic GmbH flow sensors (the supported types are SD8000, SD9000, SM2000 and SM9004). System requirements are described in the first part of the thesis as well as the application and visualization concept. The technical equipment and the implementation of the PLC application and visualization are presented in the second part of the thesis. The application was developed in the B&R Automation Studio (4.3.4.121 SP version) using the Structured text programming language (according to the IEC 61131-3 standard). Visual Components (4.34.1 version) tool was used to generate the visualization. All system requirements were met and the system itself is currently in use by the Milacron company in Polička to monitor and record the consumption of compressed air and cooling water of their plastic processing machines.
Description
Citation
VOSTŘEL, T. Systém pro monitorování průtoku na bázi PLC [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
prof. Ing. Rudolf Jalovecký, CSc. (předseda) doc. Ing. Václav Jirsík, CSc. (místopředseda) Ing. Lukáš Pohl, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen) Ing. Václav Kaczmarczyk, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-12
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO