Vliv parametrů vytvrzování na vlastnosti elektroizolačních laků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Předkládaná práce se zabývá vlastnostmi elektroizolačního laku tvrditelného ultrafialovým zářením a teplotou. V rámci teoretické části byl zpracován přehled elektroizolačních laků používaných v elektrotechnice. Byly popsány chemické změny probíhající v této skupině materiálů při procesu vytvrzování. Důkladně byla prostudována také metoda dielektrické relaxační spektroskopie, konkrétně se zaměřením na matematický a fyzikální popis polarizačních a vodivostních mechanismů, probíhajících ve struktuře daného materiálu. V experimentální části bylo navrhnuto a realizováno pracoviště pro vytvrzování a dlouhodobou expozici lakových vzorků při současném působení různých klimatických činitelů. Na třech sadách experimentálních vzorků, připravených odlišnými metodickými postupy, byly sledovány vybrané elektrické a mechanické vlastnosti. Získané výsledky byly následně matematicky vyhodnoceny a fyzikálně interpretovány z pohledu metodického postupu vytvrzení a rozdílné teploty měření.
The bachelor thesis submitted deals with properties of electro-insulating lacquer hardenable by ultraviolent radiation and temperature. Within the theoretical part a summary of electro-insulating lacquers used in electrotechnics has been elaborated. Chemical changes that take place in this material group have been described during hardening process. A method of dielectric relaxation spectroscopy specifically focused on mathematic and physical description of polarisation and conductive mechanisms taking place in the structure of the given material has been closely studied. In the experimental part a workplace for hardening and long-term exposition of lacquered samples during simultaneous effect of various climatic elements has been designed and built. The selected electric and mechanical properties have been monitored on three sets of experimental samples prepared by means of different methodical procedures. The results gained have been mathematically evaluated and physically interpreted in term of methodical procedure of hardening and different temperature of measurement.
Description
Citation
PAŠČINSKÝ, J. Vliv parametrů vytvrzování na vlastnosti elektroizolačních laků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Michal Macalík, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen)
Date of acceptance
2011-06-07
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Proč se domníváte, že není správné označení "dielektrická konstanta"? Jaký je rozdíl v inicializaci pomocí UV zářením a teplem?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO