Hodnocení tepové frekvence a saturace krve kyslíkem pomocí chytrého telefonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá hodnocením tepové frekvence a saturace krve kyslíkem pomocí mobilních telefonů. Popisuje typy senzorů mobilních telefonů a jejich využitelnost ve zdravotnickém sledování. Dále popisuje principy měření tepové frekvence a kyslíkové saturace v medicínském a mobilním měření. V praktické části práce je podrobně popsán algoritmus výpočtu a výsledné hodnoty. Přiložením prstu na zadní kameru mobilního telefonu a nahráním videozáznamu jsou získána data, která jsou vložena do programu. Algoritmem jsou vytvořeny fotopletysmografické křivky, které jsou filtrovány a analyzovány. Ze získaných informací je vypočítaná kyslíková saturace a tepová frekvence. Získaná průměrná odchylka algoritmu je pro kyslíkovou saturaci 1,09 % a pro tepovou frekvenci 1,35 tepu za minutu. Součástí práce je statistická analýza.
Heart rate, Oxygen saturation, HR, SpO2, MATLAB, smartphone, mobile phone, photopletysmogram, PPG
Description
Citation
JORDÁNOVÁ, I. Hodnocení tepové frekvence a saturace krve kyslíkem pomocí chytrého telefonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) Ing. Martin Lamoš, Ph.D. (člen) Ing. Jan Červený, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Kovár položil otázku: Jak dlouho trvá vyhodnocení saturace? Je oxymetrie závislá na velikosti přítlaku? Prof. Provazník položil otázku: Kolik osob se snímalo? Jaké hodnoty se naměřily? Ing. Lamoš položil otázku: Jakým způsobem je uskutečněna normalizace? Ing. Čmiel položil otázku: Jaký byl Váš přínos oproti dosavadním publikacím? Jak by algoritmus fungoval, kdyby byly na telefonu dva blesky? Studentka obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO