Prvky snižující tlak v potrubních systémech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem bakalářské práce je poskytnout ucelený přehled řídících prvků v potrubních systémech. Kapalina při různých rychlostech proudění vykazuje odlišné chování a kvůli kontaktu kapaliny s potrubím dochází k tlakovým ztrátám. Prvky v potrubních systémech splňují různé požadavky, jako je řízení tlaku, řízení velikosti průtoku, hrazení a řízení směru průtoku. Práce se zabývá popsáním kategorií a principů funkce jednotlivých~prvků. Praktickou část tvoří laboratorní měření charakteristiky jednoho z prvků pro řízení tlaku, a to redukčního ventilu. Naměřená charakteristika je porovnána s charakteristikou od firmy Malgorani.
The aim of the bachelor thesis is to provide a comprehensive overview of control elements in piping systems. The fluid at different flow rates exhibits different behavior and due to the fluid contact with the pipeline, pressure losses occur. Elements in piping systems meet various requirements such as pressure control, flow rate control, barrier and flow direction control. The thesis deals with the categories description and functional priciples of individual elements. The practical part consists of the laboratory measurement describing characteristic of one of the pressure control elements, namely the pressure reducing valve. The measured characteristic is compared to characterstic from a company called Malgorani.
Description
Citation
KOHÚT, J. Prvky snižující tlak v potrubních systémech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
Doc. Dr. Ing. Lumír Hružík (předseda) prof. Ing. František Pochylý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Habán, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Haluza, CSc. (člen) prof. RNDr. Jan Čermák, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student v několika minutách přestavil svoji bakalářskou práci, následovalo čtení posudků vedoucího a oponenta. Student pak reagoval na připomínky uvedené v oponentním posudku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO