Laboratorní vývojové desky pro výukové aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá postupem návrhu vývojové desky s obvodem FPGA pro potřeby výuky digitálních obvodů jako náhrady zastaralé Spartan-3 Starter Kit Board. Teoretická část popisuje základní princip funkce hradlových polí a vybraných digitálních i analogových rozhraní použitelných ve výuce. Další kapitola je věnována výběru vhodných součástí pro realizaci desky, zejména výběru vhodného FPGA, podle kompatibility s výukou, náročnosti na implementaci a ceny. Na základě výběru komponent je realizován obvodový návrh desky a návrh desky plošných spojů. K usnadnění konfigurace desky je vytvořen jednoduchý program pro Windows využívající příkazy programu iMPACT. Poslední kapitola se věnuje procesu oživování a testování prototypu vývojové desky.
This paper deals with the design process of an FPGA-based development board for educational purposes, as a replacement of the obsolete Spartan-3 Starter Kit Board. Theoretical part describes the basic principles behind FPGAs and compatible digital and analog interfaces. The next chapter focuses on choosing optimal components for the board, mainly an optimal FPGA, in regard to course compatibility, implementation requirements and price. A complete circuit diagram is then designed based on the components as well as a printed circuit board layout. To simplify the process of configuration, a minimalistic Windows application using iMPACT batch commands is programmed. The last chapter describes the process of testing the development board prototype.
Description
Citation
OSTŘÍŽEK, T. Laboratorní vývojové desky pro výukové aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jan Pekárek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Majzner, Ph.D. (člen) Ing. Alexandr Otáhal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO