Kybernetické útoky na operační systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na kybernetické útoky na operační systémy. V práci jsou rozebrány základní bezpečnostní funkce operačních systémů Windows, Linux a MacOS. Dále jsou popsány kybernetické útoky a jejich porovnání. Kapitola Malware popisuje nejběžnější škodlivý software. Následuje kapitola obecné ochrany proti kybernetickým útokům, kde je popsán antivirus, firewall a systémy IDS/IPS (Intrusion Detection System/Intrusion Prevention System). V neposlední řadě práce obsahuje kapitolu Etický hacking, kde je tento termín rozebrán a popsán. Kapitola pokračuje vybranými nástroji k provedení etického hackingu. V následující kapitole jsou popsány nástroje penetračního testování využívaných při jednotlivých fázích testování. Další kapitola obsahuje scénář etického hackingu na operační systém osobního počítače, serveru a webového serveru za použití penetračního testování. Práce je zakončena samotným provedením etického hackingu a jeho vyhodnocením. Cílem této bakalářské práce je shrnutí problematiky kybernetických útoků, metod a nástrojů jejichž cílem je narušení bezpečnosti systému, následně některé z těchto metod využít k etickému hackingu ve virtualizovaném prostředí.
This bachelor thesis is focused on cybernetic attacks towards operating systems. In the thesis, there are discussed base security functions of operating systems Windows, Linux and macOS; followed by described cybernetic attacks and its differences. The chapter Malware describes the most harmful software. Next chapter is about common awareness of cybernetic attacks, in which terms antivirus, firewall and IDS/IPS (Intrusion Detection System/Intrusion Prevention System) systems are defined. Following chapter brings scenario of ethics of hacking on operating system of personal computer, server and web server by using penetration tests. The thesis is finished by doing ethics hacking and evaluations. The goal of this thesis is to summarize the problem of cybernetic attacks, methods and tools whose goal is to break the security of the system, the use some of these method to do ethics hacking in virtualized environment.
Description
Citation
HOLASOVÁ, E. Kybernetické útoky na operační systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Frolka (člen) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Technicky popište podstatu útoku „vsftpd_234_backdoor“, který byl použit aplikací Metasploit. Nápovědnou vám může být zdrojový kód útoku, který je volně přístupný na Internetu. - studentka dostatečně vysvětlila otázku Vysvětlete rozdíly mezi uvedenými zabezpečenými a nezabezpečenými systémy. Jakým způsobem byl systém zabezpečen? - studentka dostatečně vysvětlila otázku
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO