Motocyklový rotační motor

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce pojednává o návrhu rotačního motoru typu Wankel pro použití v motocyklu o výkonu 70 – 80 kW. Pro motor jsou navrženy základní geometrické parametry rotoru a kanálů. Výkonové parametry jsou poté prověřeny na ekvivalentním modelu pístového spalovacího motoru s centrickým klikovým mechanismem pomocí 1D simulačního modelu. Dále je rotoru motoru navržen pro použití olejového chlazení a je ověřena správnost návrhu geometrie na základě výpočtu statické silové MKP analýzy při působení maximálního tlaku získaného z 1D simulačního modelu. Závěrem je zhodnocena bezpečnost navrhované geometrie rotoru.
This master's thesis describes a concept of Wankel type rotary engine for use in motorcycle with estimated power between 70 – 80 kW. Basic geometry parameters of rotor and ports are calculated. Power output is then checked on equivalent piston combustion engine with central crank mechanism in 1D simulation model. Rotor is designed for use with oil cooling system. Rotor is checked for safe design by static FEM analysis by applying maximum pressure found out of 1D simulation model.
Description
Citation
SLÍVA, J. Motocyklový rotační motor [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automobilní a dopravní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Pavel Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Kaplan, CSc. (místopředseda) Ing. Rudolf Franz, Ph.D. (člen) Ing. Radim Dundálek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Novosad (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student přednesl prezentaci své diplomové práce a zodpověděl otázky oponenta i komise. Jak se označuje kompresní poměr? Co je objem motoru V uveden v litrech? Proč nemáte u dalších objemů sjednocené jednotky? Jak vznikly prezentované grafy popisující vlastnosti motoru? Jaké parametry jste použil v Lotus engine určený pro výpočty pístových motorů, aby jste se dopracoval výsledků pro Wankelův motor? Jak by vypadala otáčková charakteristika Wankelova motoru?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO