Analýza vlivu složení modifikátorů tření na adhezi a hluk v kolejové dopravě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem této bakalářské práce je experimentální studium vlivu složení modifikátoru tření na vodní bázi na adhezi a hladinu akustického tlaku. Experimenty jsou realizovány na dvoudiskovém zařízení. Nejprve jsou provedeny úvodní experimenty pro stanovení podmínek dalších experimentů. Následují experimenty jednotlivých složek a poté jsou testována různá složení modifikátoru tření. Z výsledků je patrné, že významný vliv na snížení součinitele adheze a hladiny akustického tlaku má tuhé mazivo.
The aim of this bachelor thesis is experimental study of influence of composition of water based friction modifier on adhesion and sound pressure level. Experiments are carried out on twin-disk device. Introductory experiments are conducted to determine the conditions for further experiments. The experiments of the individual components follow, and the various friction modifier compositions are tested. From the results, it is obvious that a significant influence on the reduction of adhesion coefficient and sound pressure level has solid lubricant.
Description
Citation
SUCHOMEL, O. Analýza vlivu složení modifikátorů tření na adhezi a hluk v kolejové dopravě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Milan Klapka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Koutecký, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Radovan Galas, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Otázka oponent 1: Jaký je rozdíl mezi součinitelem adheze a součinitelem tření? - odpověděl Otázka oponent 2: V práci uvádíte, že záběh před experiemntem byl zastaven po 10-ti sekundách. Proč tomu tak bylo? Byl čas jediným kritériem? - odpověděl Otázka oponent 3: V práci je několikrát zmíněno, že skluz byl volen tak, aby bylo zajištěno, že experiment bude pro dané podmínky prováděn za bodem saturace. Vysvětlete tento požadavek. - odpověděl Otázka oponent 4: Jaká z testovaných kompozic se jeví, jako vhodná pro testování v reálném prostředí je-li a) že dojde před průjezdem vozidla k odpaření základního média, či b) pokud se médium nestihne odpařit? - odpověděl Otázka Roupec slide 15 - vysvětlete průběh trakční křivky. - odpověděl Otázka Roupec slide 21 - Jak by vypadalo porovnání korelace aheze a akustického tlaku pro další kompozice v porovnání s B+Z+M5, a jaký by byl sklon lineární regrese? - odpověděl
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO