Deskripce použití technologie 3D tisku ve slévárenství

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá možnostmi použití 3D tisku v oblasti výroby slévárenských modelů, forem a jader. Shrnuje jak prolínání 3D tisku s konvenčními výrobními metodami, tak i nekonvenční výrobní metody. V případě nekonvenčních metod se poté práce zaměřuje na typy pojivových systémů a kinematická uspořádání běžně používaných strojů. Na základě získaných poznatků je na závěr vytvořen zjednodušený 3D model stroje pro výrobu slévárenských forem a jader.
The bachelor thesis deals with possibilities of using 3D printing in the field of production of foundry models, moulds and cores. It summarizes both the blending of 3D printing with conventional production methods and unconventional manufacturing methods. In the case of unconventional methods, the thesis also focuses on types of binder systems and kinematic settings of commonly used machines. On the basis of the acquired knowledge, a simplified 3D model of the machine for the production of foundry moulds and cores is created.
Description
Citation
POLÁŠEK, O. Deskripce použití technologie 3D tisku ve slévárenství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (předseda) doc. Ing. Lubomír Vašek, CSc. (místopředseda) Ing. Jan Pavlík, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Tůma, Ph.D. (člen) Ing. Luboš Kotek, Ph.D. (člen) Ing. Radim Blecha, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Prezentace: - Obsah - Cíle práce - Současný stav poznání - Tisk pískových forem a jader - Rozbor z hlediska kinematik strojů - Rozbor z hlediska pojivých systémů - Rozdílný průběr vytvrzování forem vyrobených 3DP metodou - Porovnání variant - Navržený 3D model (představení jednotlivých částí) - Závěr Student seznámil členy komise s výsledky své bakalářské práce a odpověděl na otázku oponenta. Otázky členů komise: - Co se děje s takto vyrobenýma formama a jádrama, je možné je recyklovat? - Uvažoval jste o nákupu hotových pohonů místo návrhu vlastních? - Pro jakou oblast produktů je tato metoda vhodná? - Co je levnější - konvenční metoda výroby jader nebo tato uvedená? Student odpověděl na všechny otázky členů komise s jejich částečným souhlasem.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO