Veřejné softwarové licence

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou veřejných softwarových licencí, jejich užití, jejich vlastností v podobě specifických licenčních smluvních ujednání (licenčních aspektů), vzájemné kompatibility a následovně zpracovává tyto informace a systematizuje je do podoby informačního portálu, který představuje praktický výstup této práce. V úvodu práce je probrán náhled do aktuální problematiky, proč se dnes veřejné softwarové licence využívají a jak jsou právně vnímány. Zejména je kladen důraz na českou právní úpravu v kontextu občanského zákoníku a autorského práva a s nimi souvisejících licencí a licenčních smluv, jelikož valná většina textů licenčních podmínek světově rozšířených veřejných softwarových licencí má oficiální znění pouze v angličtině a terminologie v nich se tedy opírá o právní systém Spojených státu amerických. Následně je sjednoceno názvosloví a potřebné pojmy pro práci s danými licenčními podmínkami. V hlavní části práce jsou vybrány specifické licence podle jejich relativní užívanosti a jejich vlastností na základě aktuálních průzkumů trhů. Těmto vybraným licencím se práce následně podrobně zabývá a věnuje se jejich podmínkám, konkrétně jednotlivým ujednáním daných licenčních smluv (licenčních podmínek) jakožto tzv. licenčním aspektům. V praktické části práce je zpracován návrh řešení webového informačního portálu, který má sloužit laikovi k úvodnímu pohledu do problematiky veřejných softwarových licencí. Zejména se stránka věnuje otázce výběru specifické veřejné softwarové licence pro vlastní původní autorské dílo (software), představení konkrétních licencí, jejich vzájemnému porovnání na základě analyzovaných licenčních aspektů, kompatibilitě více veřejných softwarových licencí ve větším složeném softwarovém celku, ve kterém jednotlivé softwarové části daného celku jsou licencovány pod různými veřejnými softwarovými licencemi, a nakonec následkům ošetření jednou z vybraných veřejných softwarových licencí pro budoucnost daného software. Na konci práce je také uvedena vize budoucnosti zmíněného informačního portálu, jeho rozšiřování o další funkcionality a jeho celkové možné vylepšení na základě zpětné vazby veřejnosti.
The aim of this bachelor thesis is to deal with the topics related to public software licenses, their use, their properties in the form of specific contractual agreements (license aspects), mutual compatibility and followingly take this information and systemize it of a form of an information portal, which is the practical output of this thesis. At the beginning of the thesis, the current issue of why public software licenses are used today and how they are legally perceived is examined. Emphasis is placed on Czech law in the context of civil code and copyright law and with them associated licensing agreements, since the vast majority of the license terms of the world-wide used free software licenses is only written in English, and the terminology is based on the United States legal system. Consequently, the nomenclature and the necessary terms for working with the license terms are unified. In the main part of the thesis specific licenses are selected according to their relative usage and their characteristics based on relevant market surveys. These chosen licenses and their license agreements are analyzed more in-depth. Specific contractual agreements of said license agreements are expanded upon whilst being named in the thesis as “license aspects”. In the practical part of the thesis is described a solution for a web information portal, which should serve the laic as an initial view on the issue of public software licenses. The site addresses the issues of selecting a specific public software license for its original work (software), introducing specific licenses and comparing them based on analyzed licensing aspects, compatibility of more public software licenses in a larger composite software unit in which the individual software components of the whole are licensed under various public software licenses. Also, the consequences of choosing one of the selected public software licenses for the future of the software are described. At the end of the thesis, the vision of the future information portal, its expansion with other functionalities and its overall possible improvement based on feedback from the public are also presented.
Description
Citation
MAZÁNEK, P. Veřejné softwarové licence [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Frolka (člen) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Nechť bakalant argumentuje, proč není využití licencí Creative Commons vhodné pro software. - Student vysvětlil otázku. Na s. 19-20 práce stojí následující: „[Autor SW] [m]ůže říci, že o právní ochranu nestojí a „dělejte si s mým software, co chcete,“ – takovouto formu prohlášení český právní řád sice uznává, je však lepší ji mít z důvodů právní jistoty všech stran u svého software nějak písemně uvedenou.“ Nechť bakalant vysvětlí rozdíl mezi vzdáním se autorských práv a jednostranným souhlasem s užitím díla. - Student vysvětlil otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO