Zabezpečení mobilních zařízení s operačním systémem Android ve firemní sféře

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou bezpečnosti operačního systému Android. Nejdříve popisuje základní architekturu systému a bezpečnostní mechanizmy, které můžeme v tomto systému najít. Ve druhé části se věnuje popisu hrozeb a útoků na zařízení s OS Android. Popisuje riziko, kterému je vystaven uživatel mobilního zařízení a dopad na bezpečnost zařízení, uživatele a dat, která jsou v zařízení obsažena. U každé hrozby i útoku je zmíněn způsob, jakým může být zařízení kompromitováno. Hrozby i útoky jsou ohodnoceny pomocí systému CVSS. Dále se věnuje problematice aktualizací na Androidu. V poslední části jsou popsány aplikace, které mohou být použity především ve firemním prostředí pro správu a zabezpečení mobilních zařízení s Androidem. Jsou zde popsány funkce těchto aplikací a proti jakým hrozbám nebo útokům poskytují ochranu. Dále jsou zde uvedeny příklady takových aplikací. V rámci práce je vytvořena laboratorní úloha pro demonstraci systémů pro správu mobilních zařízení, které se používají ve firemní sféře, a učební text formou prezentace jak pro přednášení, tak pro samostudium.
The thesis deals with the security of the Android operating system. Firstly, it describes the basic architecture of the system and the security mechanisms we can find in this system, namely Linux kernel, application sandboxing, and application permissions. In the second part, it describes threats and attacks on the Android devices. Describes the risks to which the users are exposed and the impact on the device, user, and data security. For each threat and attack, the way the device can be compromised is mentioned. Threats and attacks are rated using CVSS. It also deals with Android updates. The last section describes applications that can be used to manage and secure Android mobile devices primarily in the corporate environment. There are described features of these applications and against what threats or attacks provide protection. Furthermore, there are examples of such applications. The thesis also provides a laboratory task that is created to demonstrate the mobile device management systems that are used in the corporate environment. Also, study material is created in the form of presentation for both lecture and self-study.
Description
Citation
PECL, D. Zabezpečení mobilních zařízení s operačním systémem Android ve firemní sféře [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Informační bezpečnost
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. Jakub Frolka (člen) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Vysvětlete původ a význam čísla v obrázcích ohodnocení hrozby v kapitole 3 (např. obr. 3.1). - student vysvětlil otázku. Jaká je hardwarová náročnost relizovaných bezpečnostních opatření? - student vysvětlil otázku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO