DC/AC jednofázový střídač 230 V / 50 Hz / 60 VA pro záložní zdroj s galvanickým oddělením

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je návrh silových, řídících obvodů DC/AC střídače a jeho praktická realizace. Je zde popsán základní princip funkce jednofázového střídače. Práce se dále zaměřuje na návrh LC filtru, kondenzátoru v meziobvodu a dimenzování polovodičových prvků. Obsahuje popis a blokové schéma řídících obvodů a blíže popisuje návrh oscilátoru nízkofrekvenčního modulačního signálu pro PWM modulátor a nadproudové ochrany. Zachycuje postup praktické realizace střídače a ověřovací měření. Pro měnič byla vyhotovena technická dokumentace.
The aim of this thesis is to design power circuits and control circuits of single phase DC/AC inverter and its practical realization. This work describes basic principle of single phase inverter. Next step is a solution of output LC filter, input capacitor and semiconductor devices. It contains block diagram of control circuits and it focuses on design of oscillator for pulse width modulation and current limiting. The thesis gives details about practical realisation and testing measurements. Technical documentation was prepared for this inverter.
Description
Citation
ŠOUPAL, O. DC/AC jednofázový střídač 230 V / 50 Hz / 60 VA pro záložní zdroj s galvanickým oddělením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Bušov, CSc. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Student začíná prezentaci uvedením cílů práce, dále uvádí vstupní a výstupní parametry. Ukazuje schéma zapojení silové části - H-můstek a návrh kondenzátoru v meziobvodu. U dimenzování polovodičů uvádí vztahy pro výpočet všech potřebných parametrů pro dimenzování tranzistorů. Dále uvádí návrh výstupní tlumivky včetně fotografie a návrh výstupních kondenzátorů filtru. Pak je ukázáno celkové schéma řídicích obvodů i silové části. Je ukázán návrh DPS a poté naměřené průběhy napětí v různých částech měniče. Všechny 3 otázky oponenta jsou zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO