Snižování oxidů dusíku z proudu spalin na speciálních katalyzátorech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na experimentálním snížení oxidů dusíku na speciálních katalyzátorech. Je využito nejnovějších a nejmodernějších technologií pro čištění spalin. Pomocí selektivní katalytické redukce se dosáhne požadované úrovně znečištění. Je zapotřebí splnit předepsaný emisní limit. Jako katalyzátor se použije keramický voštinový filtr na bázi vanadu a titanu. Celé měření je provedeno na experimentální jednotce INTEQ II, která je instalována v laboratoři pro čištění spalin na půdě NETME Centre. Je ukázáno jaké provozní parametry dosahují lepší účinnosti čištění spalin. Rovněž je provedeno srovnání katalyzátorů BASF a CERAM. Závěrem je provedena materiálová bilance systému a je navržen nový externí elektrický ohřívač pro urychlení nahřívacího procesu.
The diploma thesis is focused on experimental reduction of nitrogen oxides on special catalysts. The latest and state-of-the-art flue gas cleaning technologies are used. Selective catalytic reduction results in the desired level of pollution. It is necessary to meet the prescribed emission limit. A ceramic honeycomb filter based on vanadium and titanium is used as the catalyst. The entire measurement is carried out on the experimental INTEQ II unit, which is installed in the flue gas cleaning laboratory at NETME Center. It is shown which operating parameters achieve better efficiency of flue gas cleaning. Comparison of the BASF and CERAM catalysts is also performed. Finally, a material balance of the system is performed and a new external electric heater is designed to accelerate the heating process.
Description
Citation
VÁVRA, J. Snižování oxidů dusíku z proudu spalin na speciálních katalyzátorech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Procesní inženýrství
Comittee
Ing. Jan Pokorný, CSc. (předseda) prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (místopředseda) Ing. Miloslav Odstrčil, CSc. (člen) doc. Ing. Ladislav Bébar, CSc. (člen) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) Ing. Dušan Vincour, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Jůza, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-13
Defence
Zodpovězeny otázky oponenta práce. Diskuse nepřesností uvedených v práci a připomínek oponenta práce. Dotaz na hlavní přínosy práce. Dotaz na provedení experimentu uvedeného v práci, stanovení průtoku a časový průběh experimentu. Diskuse veličin uvedených v prezentaci a výklad uvedených rovnic.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO