Měření a zpracování difuzních dat pomocí magnetické rezonance

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto bakalárska práca sa zaoberá DTI vyšetrením. Difúzny tenzorový model zobrazovania pomocou magnetickej rezonancie je moderná diagnostická metóda využívaná hlavne pre zobrazenie priestorového vzťahu určitej neurónovej dráhy mozgu. Práca je rozdelená na tri hlavné časti. Prvá časť obsahuje teoretický úvod MRI, DTI a literárne rešerše z jednotlivých vedeckých článkov, ktoré sa zaoberajú DTI experimentami. Druhá časť práce sa zaoberá rešeršom elektronických článkov pre výber vhodnej akvizície. Na základe preštudovaných článkov boli vybrané parametre, ktoré sa vylepšia počas meraní na fantóme. V treťej časti sa na základe výsledného akvizičného protokolu vykonávajú merania a dáta sa spracujú v rôznych softvéroch.
This bachelor thesis deals with DTI examination. The diffusion tensor model of magnetic resonance imaging is a modern diagnostic method mainly used to visualize the spatial relationship of a particular neuronal pathway of the brain. The work is divided into three main parts. The first part contains the theoretical introduction to MRI, DTI and literary research from individual scientific articles dealing with DTI experiments. The second part of the thesis deals with the search of electronic articles to choose the right acquisition. Based on the articles being studied, parameters were selected and polished during the measuring of the phantom. In the third part, the measurements are done on the basis of the resulting acquisition protocol and the data is processed in various software.
Description
Citation
VANKÓ, B. Měření a zpracování difuzních dat pomocí magnetické rezonance [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (místopředseda) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Karel Sedlář, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student se vyjádřil k posudkům a k výtce doslovného přepisu z internetového překladače. Dr. Vondra položil otázku: Jaké metody jste použil pro převedení elips na kruhové tvary? Šlo o volně stažitelné softwary? Mgr. Ing. Sedlář položil otázku: Jaká byla motivace práce a její přínos? Ing. Smital doplnil otázkou. K čemu byl v experimentu potkan? Student obhájil bakalářskou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO