Ultrajemné částice generované spalovacím procesem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou produkce jemných a ultrajemných částic při termickém rozkladu a spalování biomasy. V úvodu je popsána biomasa z hlediska využití jako paliva. Následuje část popisující vznikající plynné produkty při spalování obecně. Zmíněny jsou také současná imisní a emisní situace v České republice a vliv tuhých znečišťujících látek na lidský organizmus. V rámci experimentálního měření byly důkladnějšímu studiu podrobeny tři základní faktory, jež mají vliv na tvorbu jemných částic při spalování bukového dřeva (obsah kyslíku ve spalovací atmosféře, typ a velikost vzorku). Pozornost byla věnována průběhu rozkladu a spalování vzorku s ohledem na produkci částic. Na závěr bylo provedeno měření počtu částic na reálném kotli pro čtyři různé typy pelet z biomasy.
This diploma thesis deals with issues of fine and ultrafine particles formation during thermal decomposition and combustion of biomass. An introduction is devoted to a utilization of biomass as fuel. A following part describes the gas products emerging generally during combustion process. A current emission and air pollution situation in the Czech Republic as well as the health impacts of solid pollutants on human are also mentioned. Within an experimental measurement three basic factors that have impact on fine particles formation during combustion of beech wood (i. e. oxygen content in combustion atmosphere, type of the sample and size of the sample) were thoroughly analyzed. Attention was paid to a progress of thermal decomposition and combustion of sample with respect to the particles formation. Finally, a measurement of fine particles amount was accomplished in a real boiler successively with four different biomass pellet types.
Description
Citation
SITEK, T. Ultrajemné částice generované spalovacím procesem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jiří Pospíšil, Ph.D. (předseda) Ing. Pavel Milčák (místopředseda) Ing. Aleš John (člen) Ing. Pavel Skoupý (člen) Ing. Milan Kořista, Ph.D. (člen) Ing. Hugo Šen (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. V rozpravě byly položeny tyto otázky: Co by bylo palivo jako ideální zdroj energie.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO