Vliv zbytkové napjatosti na únavovou životnost části tlakové nádoby

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zbytkového napětí, vyvolaného cyklickým tlakovým zatížením, na životnost části tlakové nádoby (přechod dno–plášť). Práce obsahuje návrh tlakové nádoby dle ČSN EN 13 445, dále analytický výpočet napětí a přetvoření pomocí vztahů obecné pružnosti a pevnosti s využitím softwaru Maple a v neposlední řadě MKP analýzu, provedenou v programu ANSYS Workbench. Výsledkem je srovnání výstupů analytického a MKP výpočtu, spekulace odchylek a výpočet časované životnosti na základě hodnot napětí z MKP analýzy, dle ČSN EN 13 445 kap. 18, a to pro dva případy. První případ uvažuje provedení tlakové zkoušky před uvedením nádoby do provozu, druhý nikoliv. V závěru je provedeno zhodnocení a diskuse výsledků.
This bachelor’s thesis deals with the impact of a residual stress, caused by an applied cyclic pressure, on fatigue life of a pressure vessel part (flat end–cylinder connection). Bachelor’s thesis includes the design of the pressure vessel according to CSN EN 13 445 regulations, analytical solution in Maple software, from which stresses and deformations are determined. Then the results of the analytical approach are firstly verified by a FEM modelling in ANSYS Workbench software and secondly compared to each other in graphs and discussed. From the values of stresses in FEM, analysis fatigue life expectations are calculated with the respect to CSN EN 13 445 regulations, for two cases. First one, where a pressure test is applied and second one, where the pressure test is not applied before the pressure vessel is put into service. In the conlusion the obtained results are discussed.
Description
Citation
BOLELOUCKÝ, V. Vliv zbytkové napjatosti na únavovou životnost části tlakové nádoby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Máša, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jiří Hájek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Skryja, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
1. Student prezentoval svou bakalářskou práci. Prezentace obsahovala následující body: - analýza předmětného problému - analytický a MKP výpočet - srovnání výpočtů - porovnání výsledků 2. Oponent přečetl posudek a dotazy. 3. Student uspokojivě odpověděl na dotazy oponenta. 4. Členové komise položili dotazy k bakalářské práci: K čemu slouží tlaková nádoba, která byla počítána v závěrečné práci. Jaké způsoby namáhání na tlakovou nádobu jsou uvažována. Jaké jsou koeficienty bezpečnosti pro zadaný případ. 5. Student uspokojivě odpověděl na dotazy komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO