Obrábění hliníkových slitin

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na výrobu dílu YZ-RIGEL ve firmě Frentech Aerospace s.r.o. Díl je určen do leteckého průmyslu, konkrétně do letadla Airbus A350. V teoretické části práce je rozebrána základna hliníkových slitin a také strojní park firmy. Podrobněji jsou rozebrány CNC centra MCFV 1060 a PICOMAX® 95, na kterých je díl vyráběn. V praktické části je zpracovaný výrobní postup včetně nástrojových listů. Na konci práce pak výpočet strojních časů pro výrobu dílu.
Bachelor thesis is focused on manufacturing of component YZ-RIGEL in Frentech Aerospace s.r.o. factory. The component is destined for the aerospace industry, specifically for the Airbus A350. The theoretical part of the thesis analyzes the base of aluminum alloys as well as the machinery park of the company. The CNC centers MCFV 1060 and PICOMAX® 95, on which the part is manufactured, are discussed in more detail too. The practical part deals with creation of production process including toolbars. The end of the thesis is devoted to calculation of machine time needed for the component production.
Description
Citation
PAVLIŠ, J. Obrábění hliníkových slitin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (místopředseda) Ing. Kateřina Mouralová, Ph.D. (člen) Ing. Aleš Jaroš, Ph.D. (člen) Ing. Petr Navrátil (člen) Ing. Karel Neužil (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Zkuste obecněji charakterizovat ruční práce na sortimentu součástí pro letecký průmysl. 2. Uveďte jak by mělo být vybaveno kontrolní středisko v letecké výrobě. 3. Jaké druhy vrtáků se pro výrobu používají? 4. Jak probíhá výměna nástrojů v použitém stroji? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO