Řezné nástroje pro hluboké vrtání a jejich využití v praxi

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bakalářská práce se zabývá nástroji pro hluboké vrtání. První část je zaměřena na základní popis vrtacího procesu, rozdělení vrtacích nástrojů podle jejich konstrukce a v neposlední řadě je zde uvedena charakteristika i rozdělení systémů používaných při hlubokém vrtání. Dále byl v práci zpracován přehled materiálů pro výrobu řezných nástrojů a jejich způsobu povlakování, které se v dnešní době nejvíce používají. Z důvodu zlepšení jejich mechanických, fyzikálních i chemických vlastností v tomto oboru stále probíhá intenzivní vývoj. Poslední část je věnována definici nástrojů pro hluboké vrtání a jejich použití v praxi.
This bachelor thesis deals with tools for drilling deep holes. The first part is focused on the basic description of the drilling process, sorting the tools according to their construction and last but not least, sorting of the systems used for deep drilling. In the theses is further elaborated an overview of materials for the production of cutting tools and ways of coating, which are used the most nowadays. There is a constant development in coating, because of the better mechanical, physical and chemical properties in this field. The last part is dedicated to the definition of the tools for deep drilling and their use in practice.
Description
Citation
SEDLÁŘ, J. Řezné nástroje pro hluboké vrtání a jejich využití v praxi [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Musí být předvrtán otvor pro hlavňový vrták? 2. Z čeho jsou vyrobeny Cermety? 3. V čem si nejvíce konkurují firmy v oblasti šroubovitých vrtáků? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO