Výroba modelu planetové převodovky na 3D FDM tiskárně

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem planetové převodovky a následnou výrobou modelu s vyuţitím technologie Fused Deposition Modeling (FDM). V první části je popsán výrobní proces pomocí aditivních technologií, zaměřený především na technologii FDM, spolu s vlastnostmi materiálů pouţívaných při této technologii, dále teorie planetových převodů s jejich praktickým vyuţitím. Druhá část je věnována výrobě modelu planetové převodovky, která je navrţena s ohledem na moţnosti FDM tiskárny. Jednotlivé díly byly vymodelovány v 3D programu Autodesk Inventor Professional 2016. Na závěr je výrobek zhodnocen po technické i ekonomické stránce.
This Bachelor's Thesis is looking into designing of a planetary gearbox then subsequent production with using the Fused Deposition Modeling (FDM) technology. The first part describes the production process using additive technologies, focusing mainly on FDM technology with properties of materials used in this method, then the theory of planetary gears with their practical use. The second part is devoted to production of model planetary gearbox, which is designed with regard to possibilities of FDM printer. Single parts were designed in 3D programme Autodesk Inventor Professional 2016. Finally the product is evaluated technically and economically.
Description
Citation
MAGDON, J. Výroba modelu planetové převodovky na 3D FDM tiskárně [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Vrba, CSc. (člen) Ing. Martin Petrenec, Ph.D. (člen) Ing. Martin Slaný, Ph.D. (člen) Ing. Oskar Zemčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jakou metodu by jste použil pro tisk malých modelů s vysokými detailemi ? 2. Jakým způsobem jste ověřoval mechanické vlastnosti planetového převodu? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO