Aerodynamický návrh posledního stupně parní turbíny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá výpočtem nízkotlaké části vícetělesové parní turbíny s dvěma neregulovanými odběry dle zadání, aerodynamickým výpočtem posledních dvou stupňů turbíny a volbou operačního rozsahu s ohledem na ventilaci, výkonový rozsah, ztráty výstupní rychlostí a negativní efekty vysokých odchylek kondenzačního tlaku. Pro první tři stupně je proveden výpočet prizmatických akčních lopatek. Čtvrtý a pátý stupeň jsou navrženy s proměnnou reakcí po výšce lopatky a jejich výpočet je proveden metodou konstantní cirkulace. Pro tyto stupně je dále proveden návrh profilů s ohledem na jejich aerodynamické vlastnosti pomocí Beziérových křivek v programu MS Excel. Ověření vlastností profilů, jejich ztrát a průběhu izoentropického Machova čísla po profilu probíhalo pomocí programu MISES ve spolupráci s Doosan Škoda Power.
Diploma thesis deals with calculations of a steam turbine with two uncontrolled extraction points according to the assignment, aerodynamics of the last two stages and operating range with respect to ventilation, range of performance and straining of the last blading under the large condensation pressure deviations. For the first three stages the calculation of prismatic action blades is executed. The fourth and the fifth stages are designed with inconstant reaction over the blades length and their calculation is executed with constant circulation method. For these stages, aerofoil design with respect to their aerodynamic qualities is carried out using Bézier curves. During the whole time verification process of aerofoils qualities, their energy losses and isoentropic Mach number distribution is executed in MISES program in cooperation with Doosan Škoda Power.
Description
Citation
JEŘÁBEK, L. Aerodynamický návrh posledního stupně parní turbíny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Stanislav Kubiš, CSc. (člen) Ing. Radovan Kundera (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Pavel Čáslava (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. V rozpravě byly položeny tyto otázky: Proč a kdy jsou u posledních stupňů nízké rychlosti při minimálním výkonu, ... tlak v kondenzátoru. Proč jsou DP grafy s charakteristikami - statistické metody - odlišnost návrhu. Jak se sníží výstupní ztráta; co je znakem difuzoru a konfuzoru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO