Optimalizace podmínek zplyňování biologicky rozložitelných odpadů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce má za cíl pojednat o zplyňování biologicky rozložitelných odpadů. Teoretická část se zabývá zplyňováním se zaměřením na fáze zplyňování, druhy zplyňovacích reaktorů a polutanty obsažené v generovaném plynu, především dehtu. Dále je zde uvedena charakteristika alternativních biomasových paliv, a to digestátu a čistírenského kalu. Praktická část je věnována zplyňování na zplyňovacím reaktoru s fluidním ložem s cílem otestovat možnosti zplyňování těchto paliv, stanovit jejich specifikace a vliv různých zplyňovacích médií. V závěrečné části jsou diskutovány výsledky odebraných plynů a dehtů.
The aim of the diploma thesis is to discuss the gasification of biodegradable waste. The theoretical part deals with gasification with focus on gasification phases, types of gasification reactors and pollutants contained in the generated gas, especially tar. Further, there is listed the characteristic of alternative biomass fuels, namely digestate and sludge waste. The practical part is devoted to gasification on a fluidized bed reactor with the aim to test the possibilities of gasification of these fuels, to determine their specifications and the influence of various gasification media. In the final part there are discussed the results of the collected gases and tar.
Description
Citation
ELBL, P. Optimalizace podmínek zplyňování biologicky rozložitelných odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Pavel Kolat, DrSc. (člen) Ing. Mirko Hudeček, CSc. (člen) prof. Ing. František Hrdlička, CSc. (člen) Ing. Alojz Boko (člen) doc. Ing. Tomáš Dlouhý, CSc. (člen) Ing. Pavel Křemínský (člen) prof. Ing. Pavel Noskievič, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-14
Defence
Zodpovězeny dotazy oponenta DP. V rozpravě byly položeny tyto otázky: Složení dehtu. Co můžete říct o ligninu. Proč jste uvedl výhřevnost plynu v MJ/kg. Co by se dalo dělat s nízkovýhřevným plynem. Jaké procento nedopalu měl popel po spálení.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO