Využití optimalizačních metod pro segmentaci MRI dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práca sa zaoberá segmentáciou mozgových tkanív z MRI obrazových dát a jej implementáciou v programe MATLAB. Je popísaná problematika rôznych segmentačných techník a najmä prístup k segmentácii ako optimalizačnému problému. Samotné obrazové data sú segmentované pomocou rozdielnych metaheuristických algoritmov. Tento prístup bol vybratý na základe informácií z posledných odborných publikácii, kde sa vyzdvihovala jeho výpočetná rýchlosť a univerzálnosť. Táto práca sa snaží tieto tvrdenia dokázať na segmentovaní obrazov z mozgu s rôznymi tipmi, počtom a štádiami choroby a fázami liečenia mozgových nádorov.
This thesis deals with a segmentation of brain tissues from MRI image data and its implementation in MATLAB. Segmentation problematic is described with attention to formulating segmentation as optimization problem and segmentation of given images with different metaheuristic algorithm consequently. This approach was chosen due to information from last specialized publications, where it was accentuated for its fast computational speed and universality. This thesis tries to prove this statement with segmentation of brain images with brain tumours that have different types, number, stage of illness and phase of therapy.
Description
Citation
OLEŠOVÁ, K. Využití optimalizačních metod pro segmentaci MRI dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Augustynek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sekora (člen) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen) Mgr. Veronika Bulková, Ph.D., MHA. (člen)
Date of acceptance
2018-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO