Detekce chůze a stanovení počtu kroků s využitím chytrého telefonu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce je zaměřena na detekci chůze a běhu a následné stanovení počtu kroků. Testování je provedeno na několika záznamech běžné denní fyzické aktivity člověka, které obsahují úseky klidu, chůze a běhu. Záznam je snímán pomocí akcelerometru v chytrém telefonu. Pro rozlišení aktivity je použito metod s využitím průměru, variačního koeficientu a na závěr je testována metoda s využitím vlnkové transformace. Pro stanovení počtu kroků v úsecích chůze a běhu jsou využity základní statistické veličiny. Algoritmus na detekci fyzické aktivity i algoritmus pro stanovení počtu kroků jsou podrobeny optimalizaci a následně otestovány sadou signálů.
The focus of this thesis is the detection of walking and running, followed by a step count. Testing is performed on signals of regular daily human activity that involve sections of running, walking or no activity. Those signals are logged using accelerometer in smartphone. The exact type of physical activity performed is distinguished by an average, variation coefficient and wave transformation methods. Basics statistic methods are used to quantify the number of steps taken during either walking or running. Algorithm for activity detection and algorithm for step counting are optimized and tested by a set of signals.
Description
Citation
KOČENDOVÁ, K. Detekce chůze a stanovení počtu kroků s využitím chytrého telefonu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jana Kolářová, Ph.D. (předseda) Mgr. Daniel Vlk, CSc. (místopředseda) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen) MUDr. Tibor Stračina, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Karel Sedlář, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Smital položil otázku: Jak se došlo ke sloupcovým grafům ve vaší prezentaci? K čemu jste používala vlnkovou transformaci? MUDr. Stračina položil otázku: Mají měřící zařízení kalibraci na délku kroků? Dr. Vondra položil otázku: Jak proběhlo sečtení vektorů x,y a z? Doc. Kolářová položila otázku: Jak byly vybrány vlnky pro vlnkovou transformaci? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO