Detekce obstrukční spánkové apnoe z polysomnografických záznamů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce za zabývá nalezením alternativní metody pro automatickou detekci spánkové apnoe z polysomnografických dat. První část práce je zaměřena především na anatomii plic a fyziologii dýchání, spánku a krevního oběhu. Druhá část se věnuje postupu vyšetření spánku, popisu jednotlivých komponent polysomnografických záznamů a možnostem detekce spánkové apnoe v praxi. Třetí část se zabývá návrhem konkrétní metody pro detekci spánkové apnoe, aplikací na reálná data a vyhodnocením výsledků.
This thesis attempts to find an alternative method for automatic detection of sleep apnea using polysomnographic data. The first part is focused on introduction to lungs anatomy and physiology of breathing, sleeping and cardiac system. The second part describes the process of sleep examination and particular components of polysomnographic data. The third part is focused on realization of specific method for sleep apnoea detection, application on real data and results evalutation.
Description
Citation
SMRČKOVÁ, M. Detekce obstrukční spánkové apnoe z polysomnografických záznamů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Martin Černý, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) Ing. Roman Jakubíček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-15
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Doc. Černý položil otázku: Jak jste detekovala píky v signálech a které parametry jste pro detekci použila? Jak jste rozhodla, který ze získaných signálů je pro detekci nejlepší? Ing. Ronzhina položila otázku: Jaký byl posuv okna po signál? Shodovaly se výsledky Vašeho detektoru s expertními výsledky při detekci začátku apnoe? Co snižilovalo úspěšnost detekce u měřených signálů? Ing. Jakubíček položil otázku: Jak jste normalizovala data? Studentka obhájila bakalářskou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO