Aplikace měřicích sond v procesu frézování na stroji MCV1210/Sinumerik 840D

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá technologickými procesy obrábění tenkostěnných součástí a úpravou těchto procesů v závislosti na následném mezioperačním měřením reál-ných rozměrů těchto součástí. V rámci teoretické části je předložena rešeršní studie technologických možností měření tenkostěnných součástí a principy programování měřicích sond. V hlavní praktické části předkládané práce je popsán návrh experi-mentu, který testuje jednotlivé technologické kroky a jejich vliv na kvalitu prototypu vyráběné tenkostěnné součásti. Jsou vytvořeny numerické (NC) kódy s využitím parametrického programování, které jsou následně použity při samotné realizaci tohoto experimentu. V závěru práce jsou prezentovány a diskutovány výsledky mě-ření rozměrů obráběných ploch a vlivu korekčních drah, které by měly napomáhat přesnější výrobě dle předepsaných rozměrů, ale v tomto experimentu se nedosáhlo předpokládaných výsledků. Proto jsou navrženy nové postupy k tvorbě těchto drah, které je možno využít v budoucí realizaci tohoto experimentu.
This thesis concerns the technological processes of machining of thin-walled parts and the modification of said processes in dependence on the following interopera-tive measurement of the real dimensions of these parts. Within the theoretical part a research study of technological possibilities of measuring thin-walled parts and principles of probe programming are presented. In the main practical part of the the-sis a proposal of an experiment is described, which tests the individual technologi-cal steps and their influence on the quality of a prototype of the produced thin-walled part. Numerical (NC) codes are created using parametric programming, which are then used during the realization of the experiment itself. In the conclusi-on there are presented and discussed the results of measuring of the machined surfaces and the influence of correction paths, which should help to achieve a mo-re accurate production according to given dimensions. This experiment, however, has not met the expected results. That is why new procedures have been designed in order to create said paths, which can be used in a future realization of this expe-riment.
Description
Citation
JANOVSKÝ, P. Aplikace měřicích sond v procesu frézování na stroji MCV1210/Sinumerik 840D [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) prof. Dr. Ing. Libor Beneš (místopředseda) doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (člen) doc. Ing. Ľubomír Javorek, CSc. (člen) Ing. Petr Kužela, CSc. (člen) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-15
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaké problémové situace mohou nastat při laserovém měření? 2. Komentujte přesnost dosahovanou při měření výřivými proudy. 3. Setkal jste se někdy s dílenským měřidlem, které by nepotřebovalo baterii či akumulátor? 4. Zkuste ještě jednou rozebrat závislosti při vstupu a výstupu frézovacího nástroje do/z řezu. 5. Diagram stability. 6. Tolerance při programování. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO