Produkce karotenoidů kvasinkami kultivovanými na odpadním tuku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Karotenoidy jsou lipidické látky, převážně pigmenty obsažené v rostlinách a mikroorganismech. Karotenoidy jsou známé pro svoje antioxidační účinky. Lipidy jsou převážně nepolární látky, které jsou esenciální a vyskytují se ve všech typech organismů. Práce byla provedena formou rešeršní i praktickou. Pojednávala o produkci karotenoidních barviv a různých lipofilních látek kvasinkami Rhodotorula glutinis, Rhodosporidium toruloides a Sporidiobolus metaroseus, kultivovanými v médiích vyrobených z odpadního tuku živočišného původu či z glycerolu. Práce se dále zaobírala metodami získávání lipidických látek z mikroorganismů a následnou analýzou vzorků plynovou či kapalinovou chromatografií. Hlavním úkolem práce bylo zjistit, které typy médií a které z daných druhů kvasinek byly nejvhodnější pro produkci lipidických látek. Pro produkci lipidických látek na glycerolových médiích byl shledán jako nejlepší kmen Rhodosporidium toruloides, který zároveň vykazoval nejvyšší koncentrace karotenoidů na tukových a hydrolyzovaných tukových médiích.
Carotenoids are lipid-soluble pigments which are contained in plants and microorganisms. Carotenoids are known for their antioxidant effects. Lipids are predominantly non-polar substances, which are essential and present in all types of organisms. The research was made by theoretical and practical form. It was dealing with production of carotenoids pigments and different lipophilic substances by yeasts of Rhodotorula glutinis, Rhodosporidium toruloides and Sporidiobolus metaroseus, cultivated in media containing waste fat or glycerol. Further, methods for obtaining lipid substances from microorganisms and with further analysis of samples by gas or liquid chromatography were optimized. The main task of the research was to find out which types of media and yeasts are the most suitable for production of lipid substances. For production of lipid substances in glycerol media, as the best producing strain Rhodosporidium toruloides was found, which simultaneously reported the highest concentrations of carotenoids on fatty and fatty hydrolyzed media.
Description
Citation
HOLUB, J. Produkce karotenoidů kvasinkami kultivovanými na odpadním tuku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-15
Defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse doc. Obruča: V jakých koncentracích u kmene Rhodosporidium toruloides se pohybovaly vaše výtěžky? Jak si vysvětlujete významný nárůst koenzymu Q po přídavku kyseliny palmitové? dr. Mikulíková: Uvádíte výsledky se stočením a bez stočení, co je tím myšleno a za jakým účelem se úprava provádí? doc. Brázda: Kde se vámi využívané kvasinky mohou v přírodě běžně vyskytovat? Kde byly používané kmeny kvasinek pořízeny?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO