Hodnocení vlivu mrkání na výsledek fúze simultánních EEG-fMRI dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá základní teorií k simultánní fúzi EEG-fMRI dat. Principy akvizice jednotlivých dat a jejich artefakty s rozsáhlým zaměřením na jejich předzpracování. Konkrétně na potlačení artefaktu mrkání z EEG dat a metodou analýzy nezávislých komponent. Dále se zabývá technikou fúze dat v obecném lineárním modelu a vytvořením aktivačních map statisticky významných korelací. Práce obsahuje popis metodiky potřebné na analýzu výsledků. Jsou popsány parametry použitých dat. Je navržen a aplikován proces předzpracování EEG dat, včetně potlačení artefaktu a fúze s vyhodnocením v prostředí MATLAB. Výsledky vyhodnocení prokázaly větší vliv mrkacího artefaktu na výsledky počítané z relativního výkonu a neúplnost kompletního potlačení artefaktu z dat pro testovanou metodu.
This thesis sets a theoretical framework about simultaneous EEG-fMRI fusion. The work contains a description of basic principles of acquisition, their individual artifact types and preprocessing techniques for each type of data. Thesis mainly deals with suppression of eye blink artifacts in EEG data, by the method of independent component analysis. The following part explains the technique of simultaneous EEG-fMRI fusion in a general linear model and the creation of activation maps of statistically important correlations. This chapter is concluded with a description of methodology needed for result analysis. Finally, the used data are described, and a solution is proposed and applied in process of EEG preprocessing with artifact suppression, data fusion and result evaluation in MATLAB environment. Evaulation results showed that eye blink artifact influences the fusion result computed from relative power values more then that constructed via absolute power values. Tested method didnt supress eye blink artifact completely.
Description
Citation
DOBIŠ, L. Hodnocení vlivu mrkání na výsledek fúze simultánních EEG-fMRI dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Martin Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) RNDr. Jan Balvan, Ph.D. (člen) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. poznámku k závěru, že nevhodně shrnuje co obsahují jednotlivé kapitoly a chýbí komplexnější závěry. Prof. Ing. Jiří Jan, CSc. položil otázku co máte na mysli používanými termíny biologický a nebiologický signál. Jak odstraňujete artefakty ze signálu. Ing. Martin Mézl, Ph.D. položil otázku zda se dá mrkání skutečně do jedné komponenty a zda neproniká do více komponent.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO