Chlazení a mazání rotujících kuličkových matic

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se věnuje tématu mazání a chlazení rotujících matic kuličkového šroubu. První část se zabývá rešerší kuličkových šroubů a rotujících matic. V druhé polovině práce byly vypracovány tři varianty konstrukce, kde každé z řešení je navrženo jako externí přípojná jednotka chlazení a mazání, která lze namontovat k již existující, lehce upravené, rotující matici. K úkonu chlazení i mazání je využito pouze jedno médium, a tím je chlazený olej. Externí mechanismus zajišťuje přívod média do pracovního prostoru kuličkového šroubu. K závěru práce je navíc představen vlastní koncept rotující matice s integrovaným chlazením i mazáním. Představené konstrukční návrhy se můžou v budoucnu stát zajímavým artiklem na poli trhu.
Diploma thesis deals with a topic of lubrication and cooling of the ball screw rotary nuts. The first part is focused on a research behind the theory of ball screws and ball screw rotary-nuts. The three types of construction were developed in the second half of the thesis. Each construction is designed as an external attachable cooling and lubrication unit, which can be installed on an existing, slightly modified ball screw rotary-nut. For cooling and lubrication, only one type of medium is used and that is a cooled oil. External unit provides medium flow to ball screws working space. On top of diploma thesis tasks a design concept of ball screw rotary-nut with an integrated cooling and lubrication is introduced itself. Both described designs could become interesting for an industrial market.
Description
Citation
DOČEKAL, V. Chlazení a mazání rotujících kuličkových matic [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výrobní stroje, systémy a roboty
Comittee
doc. Ing. Darina Kumičáková, Ph.D. (předseda) prof. Dr. Ing. Jiří Marek, Ph.D., DBA (místopředseda) doc. Ing. Radek Knoflíček, Dr. (člen) doc. Ing. Zdeněk Konečný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladislav Singule, CSc. (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO