Procesy volného a zápustkového kování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce předkládá teoretický souhrn procesů kování. Pojednává o výběru polotovaru, stroje i tvářecího procesu pro oba druhy kování. Vysvětluje důvody použitelnosti volného kování pro výrobu jednoduchých součástí a zápustkového kování pro součásti složitější. Při řešení zápustkového kování je práce rozšířena o návod k vytvoření výkresu výkovku, jehož jmenovité rozměry jsou zvětšeny o uvedené přídavky. Na výkres navazuje vysvětlení postupu konstrukce zápustkové dutiny, která je odlišná pro lisy a buchary. V práci je popsán i postup výpočtu kovací síly a práce.
The thesis presents a theoretical summary of forging processes. It deals with the selection of semi-finished product, machine and also forming processes for both types of forging. It explains the usability of open-die forging for making simple parts and die forging for more complex components. While solving the die forging, the thesis is extended with instructions for making a drawing of a forged piece, which nominal dimensions are extended by mentioned additions. The drawing is followed by explanation of procedure of creation a die cavity, which is different for presses and hammers. The thesis also describes the process of calculations of forging force and labor.
Description
Citation
TVRDOŇ, R. Procesy volného a zápustkového kování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jindřich Špaček, CSc. (předseda) Ing. Kamil Podaný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Radek Zavadil (člen) Ing. Ladislav Žák, Ph.D. (člen) Ing. Marian Sigmund, Ph.D., IWE (člen) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-18
Defence
Student představil obsah své práce zkušební komisi. Zodpověděl dotazy oponenta i komise. Otázky: 1. Čím se liší klikový lis používaný pro kování od stříhání? 2. Jaké typy lisů pro volné kování existují? 3. Proč je výronková drážka otevřená při kování na lisu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO