Bilance energeticky využitelných odpadů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Způsob, jakým je nakládáno s odpady je dlouhodobě aktuální a citlivé téma, zejména v souvislosti s energetickým využívání (směsných) komunálních odpadů. I přes velmi variabilní složení a vlastnosti jsou právě komunální odpady po homogenizaci potenciálně výhřevné palivo, které šetří primární zdroje energie a díky efektivním systémům čištění spalin jsou šetrné k životnímu prostředí. V České Republice je stále velké množství komunálních odpadů skládkováno, avšak existují efektivnější způsoby zpracování – recyklace, kompostování a energetické využití. Cílem této práce je analyzovat vlastnosti komunálních odpadů jako paliva, srovnat metodiky statistického měření z různých zdrojů a následně objektivizovat bilanci odpadů v ČR. Posledním cílem práce je rešerše zařízení na energetické využití odpadů – ZEVO v ČR, respektive popsání bilanci energeticky využitelných odpadů v těchto zařízeních.
The way waste is handled is a topical and sensitive issue on a long-term basis, especially in connection with the energy use of (mixed) municipal waste. Despite the very variable composition and properties, municipal waste is after homogenization a potentially energy efficient fuel that saves primary energy sources and thanks to efficient flue gas cleaning systems is environmentally friendly. There is still a large amount of municipal waste in the Czech Republic, but there are more efficient ways of processing – recycling, composting and energy utilization. The aim of the thesis is to analyze the properties of municipal waste as a raw material, to compare the methodology of statistical measurement from various sources and then to objectify the balance of waste in the Czech Republic. The last aim is the search of waste energy recovery facilities in the Czech Republic and describe balance of energy-using waste in these facilities.
Description
Citation
ROVNÝ, J. Bilance energeticky využitelných odpadů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetika, procesy a životní prostředí
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (člen) Ing. Hana Lisá, Ph.D. (člen) Ing. Přemysl Kohout (člen) Ing. Jaroslav Pavlů, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Byly zodpovězeny otázky oponenta k závěrečné práci. Otázky členů komise: Vysvětlete pojem homogenizace. Uvažoval jste v práci cementárny? Popište postup pro nakládáním s nebezpečnými odpady.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO