Možnosti uplatnění numerických simulací v technologii vytavitelného modelu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce pojednává o možnostech využití numerické simulace v technologii vytavitelného modelu. První kapitola praktické části se zabývá využitím simulací při návrhu vtokové soustavy u tvarově složitého odlitku. Zároveň se v této části verifikovala správnost simulace odlitím zkušebních odlitků, na kterých se provedla kontrola rentgenem. Z výsledků vyplynulo, že výskyt vnitřních vad predikovaných pomocí simulace odpovídal místům ve skutečných odlitcích. Další část práce se zabývá zlepšením využití tekutého kovu za využití numerických simulací. Byly vybrány dva konkrétní odlitky, u nichž se provedla simulace stávajících, ale také nově navržených variant vtokové soustavy.
The diploma thesis deals with the possibilities of using numerical simulation in investment casting technology. The first chapter of practical part deals with the use of simulations in the design of gating system for the shape-complex casting. At the same time, the practical part verified the accuracy of the simulation by test castings on which the X- ray inspection was performed. The results showed that the occurrence of internal defects predicted by simulation corresponded to the locations in the test casts. Next part of the thesis describes improvement of the use of liquid metal (so called “yield”) by numerical simulations. Two specific castings were chosen to perform simulation of current and newly designed variant of the gating system.
Description
Citation
ČAGÁNEK, R. Možnosti uplatnění numerických simulací v technologii vytavitelného modelu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc. Ing. Jiří Hampl, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Milan Horáček, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Záděra, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) Ing. Martin Dulava, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Lána, Ph.D. (člen) Ing. Jarmil Cileček (člen) Ing.Radek Vondráček (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Bc. Radim Čagánek přednesl komisi výsledky své závěrečné práce na téma „Možnosti uplatnění numerických simulací v technologii vytavitelného modelu“ a odpověděl na otázky oponenta. Komise diplomantovi k obhajobě položila následující dotazy: Kolik variant bylo použito při simulacích? Co je to entalpie? Není zvyšování teploty pro zvýšení zabíhavosti zavádějící z hlediska vzniku vměstků? Co se výrazně zhoršuje se zvyšující se teplotou? Jsou výsledky vašich simulací verifikovány v praxi? Jsou vstupní parametry pro simulaci stejné pro všechny typy hliníkových slitin? Co je to sklopné lití? Dají se skořepiny použít pro lití litinových odlitků? Jakým způsobem byste provedl modifikaci slitiny pro malé objemy kovu při lití do skořepin. Jsou ještě nějaké jiné možnosti výroby modelů složitých odlitků?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO