Zápustkové kování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá návrhem technologie výroby výkovku ojnice zápustkovým kováním. Ojnice je vyrobena z materiálu 12 050 a je součástí klikového mechanismu spalovacího motoru. Výrobní série byla stanovena na 120 000 ks za rok. Do technologického postupu byla před kování zařazena tvářecí operace pro úpravu výchozího polotovaru do podlouhlého tvaru. Pro tuto operaci byla zvolena technologie příčného klínového válcování s jedno operačním nástrojem. Pro materiál nástroje příčného klínového válcování byla zvolena ocel 19 554. Proces zápustkového kování byl zvolen na tři operace na svislém kovacím lise LZK 4000 s jmenovitou silou 40 MN od firmy Šmeral Brno a.s. Pro materiál zápustek byla zvolena ocel 19 552. V poslední řadě bylo provedeno technicko-ekonomické zhodnocení výroby kování.
This diploma thesis is based on proposal of manufacturing technology forging of connection rod by die forging. The connection rod is made of 12 050 steel and it is part of crank mechanism in combustion engine. Production series was specified to 120 000 pcs. for year. Into technology procedure was implemented method of cross wedge rolling before die forging. The material for transverse cross wedge rolling was chosen 19 554 steel. Process of die forging was selected three operation in vertical forging press LZK 4000 with pressure force 40 MN made by company Šmeral Brno a.s. For die material was chosen 19 552 steel. And finally was carried out technical and economical evaluation of the forging production.
Description
Citation
STRAČÁNEK, R. Zápustkové kování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (místopředseda) Ing. Jiří Tomášek, CSc. (člen) Ing. Jan Leimberger, CSc. (člen) Ing. Ivo Dohnal, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Z jakého důvodu bylo ekonomické zhodnocení omezeno pouze na materiálové náklady? 2. Vysvětlete, co znamenají a z čeho se skládají mzdové náklady, které v práci počítáte? 3. Z jakého důvodu jsou zápustky dokovací operace umístěny, vzhledem k ostatním operacím, na kraji a ne uprostřed? 4. Z jakého důvodku jste použil příčnou klínovou válcovačku ULS 100 RA? 5. Vysvětlete uvedené chemické složení oceli (tab. 11 v práci). 6. Odůvodněte použitý materiál, který je předepsaný na výkresech vyhazovačů, s jakým tepelným zpracováním bylo uvažováno? 7. Lze vyráběný dílec vykovat i na bucharu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO