Vliv tavidla na vlastnosti svarového kovu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá problematikou svařování pod tavidlem, což je metoda tavného svařování elektrickým obloukem, při které je tvořena ochranná atmosféra svarové lázně pomocí vrstvy granulovaného tavidla. Teoretická část práce je věnována popisu dané svařovací metody a současného výběru používaných tavidel. V praktické části je proveden experiment, ve kterém jsou zhotoveny dva zkušební návary na konstrukční ocel S235JR s použitím různých tavidel. Pro první návar je použito tavidlo OK Flux 10.62 a pro druhý návar je stejné tavidlo dolegováno přidáním prášku pro laserové navařování Tribaloy T-800. Na zkušebních vzorcích je zkoumán vliv tavidel na vlastnosti svarového kovu při kombinaci s jednou drátovou elektrodou.
This thesis deals with the topic of submerged arc welding – an electric arc method of fusion welding, that uses a layer of granulated flux to shield the weld pool from atmospheric gases. Theoretical part is devoted to the description of the welding method and fluxes currently used. The practical part contains an experiment, which consists of making two weld deposits on structural steel S235JR by using different fluxes. First weld deposit is made with OK 10.62 Flux. The same flux alloyed with the Tribaloy T-800 laser cladding powder is used for the second weld deposit. Test specimens are examined on the basis of influence of fluxes combined with a single electrode wire.
Description
Citation
HOLUB, K. Vliv tavidla na vlastnosti svarového kovu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jaroslav Purmenský, DrSc. (předseda) doc. Ing. Ladislav Daněk, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Heinz Neumann, CSc. (člen) doc. RNDr. Libor Mrňa, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kudělka, Ph.D. (člen) Ing. Josef Pajer (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Student seznámil komisi s prezentací své bakalářské práce a výsledky experimentu. Zodpověděl otázky uvedené v oponentním posudku. Otázky komise k DP: 1 - Jaké číselné označení je pro metodu APT? 2 - Jaké jsou hodnoty svarového spoje? 3 - Existují podložky pro zamezení protečení svarového kovu? 4 - Jaký byl poměr tavidla a prášku? 5 - Jaké jsou aplikace mísení tavidla? 6 - Jaká je norma klasifikace tavidel?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO