Využití meteo stanice WXT520 pro měření v oblasti větrné energetiky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce čtenáře uvede do základů větrné energetiky. Vysvětluje vznik větru, rozdělení větrných motorů, rozdělení větrných elektráren dle instalovaného výkonu, popisuje základní metody pro určení pole větru a větrný potenciál na území České republiky. Dále se věnuje převodníku WXT520 od firmy Vaisala, který je ideálním řešením pro měření meteorologických veličin pro větrnou energetiku. Popisuje jeho základní funkce, moţnosti připojení a komunikace přes různá rozhraní. Praktická část se zabývá realizací měřicího pracoviště na platformě CompactRIO a v prostředí LabView. Výstupem je program na dlouhodobé měření meteorologických veličin, zpracování a ukládání jeho výsledků.
This bachelor’s thesis introduces the basics of wind energy. It explains the formation of wind, various types of wind engines, different types of wind power plants (divided by installed capacity), basic methods for wind array determination and wind potential in Czech Republic. Then it turns to Vaisala Weather Transmitter WXT520, which is ideal for measurements in wind energy industries. It explains the transmitter’s basic functions, connection and communication options. Practical part of this thesis is dedicated to realization of measurement using National Instruments CompactRIO platform and LabView development environment. Output of this thesis is a program for long term measurements of meteorological data, analysis and archiving of this data.
Description
Citation
SKALIČKA, J. Využití meteo stanice WXT520 pro měření v oblasti větrné energetiky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student plynule odprezentoval svoji bakalářskou práci. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta, odpovídal na otázky oponenta a komise. Odpověděl na všechny dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO