Simulace a výpočty energetické bilance kyslíkovodíkového palivového článku pomocí programu LabView

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá výpočtem charakteristik kyslíkovodíkového palivového článku a jejich simulací v programu LabVIEW. Je rozdělena do několika částí. Na úvod práce objasňuje problematiku palivového článku a přispívá tak k lepšímu pochopení jeho činnosti. Pojednává o tom, co to vlastně palivový článek je, jaký je princip jeho činnosti, popisuje jeho součásti, nahlíží do historie a nastiňuje jeho vývoj po současnost. Dále práce rozděluje palivové články na jednotlivé typy a hlouběji se zabývá palivovým článkem kyslíkovodíkovým. Čtvrtá kapitola se věnuje jeho využití v praxi a v laboratorní výuce. Další část je zaměřena na program LabVIEW, kde je popsán jeho princip, využití a základní části programu. V praktické části je realizován model laboratorní úlohy v programu LabVIEW. V kapitole 6 je rozpracován návod k obsluze programu a detailně popsána tvorba celého modelu. Cílem této bakalářské práce je vytvoření přehledu o palivových článcích, jejich vlastnostech a možnostech použití pro praxi a laboratorní výuku a pak simulace laboratorní úlohy v programu LabVIEW na základě naměřených dat a charakteristik kyslíkovodíkového palivového článku. Tato laboratorní úloha může být využívána jako výukový materiál pro studenty na Ústavu elektroenergetiky.
This bachelor thesis deals with the calculation of the characteristics of hydrogen-oxygen fuel cell and their simulation in LabVIEW. It is divided into several parts. At the beginning thesis clarifies the issues of fuel cell and contributes to a better understanding of its activities. It explains what a fuel cell actually is, what is the principle of its work, describes its components, access to its history and its development to the present. Further on the thesis divides fuel cells into the different types and deals with deeper hydrogen-oxygen fuel cell. The fourth chapter is devoted to its use in practice and in laboratory education . Another part is focused on the LabVIEW program where is described the principle, use and basic parts of the program. In the practical part is implemented the model of the laboratory task in LabVIEW program. In chapter no. 6 are developed the operating instructions of the program and described in detail the creation of the model. The aim of this bachelor thesis is creation of an overview of fuel cells, their properties and possibilities of using for practice and laboratory education and then simulation of the laboratory task in LabVIEW program which is based on measured data and the characteristics of the hydrogen-oxygen fuel cell. This laboratory task can be used as teaching material for students in the Department of Electrical Power Engineering.
Description
Citation
FRYDA, D. Simulace a výpočty energetické bilance kyslíkovodíkového palivového článku pomocí programu LabView [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Evžen Haluzík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Anton Beláň, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) doc. Dr. Ing. Zdenek Medvec (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen)
Date of acceptance
2011-06-16
Defence
Student plynule odprezentoval svoji bakalářskou práci. Po přečtení posudků vedoucího a opnonenta odpovídal na otázky oponenta a komise. Vysvětluje princip parního reformingu při výrobě vodíku.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO