Vliv parametrů odplyňování na kvalitu Al odlitků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá optimalizací parametrů odplyňování v provoze slévárny a vlivem těchto parametrů na mechanické vlastnosti slitin typu Al-Si. V praktické části byl za pomoci plánovaného experimentu sledován vliv jednotlivých parametrů na dichte index a mechanické vlastnosti. Po optimalizaci parametrů byly výsledky srovnány s původním procesem. Experiment byl proveden na slitině AlSi7Mg0,6 ve slévárně MESIT foundry, a.s.
This master’s thesis is focused on optimalization of degassing parameters in the foundry plant and effect of these parameters on mechanical properties of Al-Si alloys. In practical part is used factorial experiment to research effect of degassing parameters on mechanical properties and dichte index. After optimalization the new process is validated by comparing with the previous one. This experiment was taken on AlSi7Mg0,6 alloy in foundry plant MESIT foundry, a.s.
Description
Citation
JEŘÁBEK, P. Vliv parametrů odplyňování na kvalitu Al odlitků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc.Ing.Petr Lichý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Alois Neudert, Ph.D. (člen) Ing. Jan Čech, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Bouška (člen) Ing. Boris Láník (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Bc. Petr Jeřábek přednesl komisi výsledky své závěrečné práce na téma „Vliv parametrů odplyňování na kvalitu Al odlitků“ a odpověděl na otázky oponenta. Komise diplomantovi k obhajobě položila následující dotazy: Jaký je vztah mezi frekvencí a otáčkami? Co je původní proces? Proč se odplyňuje 2x5 min, proč ne 10 min? Proč mají vyšší otáčky větší vliv na úroveň odplynění? Co je to spolehlivost procesu a jak ji počítáte? Na jaké mechanické vlastnosti nemá DI vliv a čím si to vysvětlujete? Jaký vliv má tvar pórů na mechanické vlastnosti? Projevily se výsledky vaši práce přímo ve slévárně? Pomohly zdokonalit proces? Jaká byla teplota v udržovací peci?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO