Optimalizace způsobu očkování litiny s kuličkovým grafitem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se v teoretické části zabývá klasifikací litin, výrobou litiny s kuličkovým grafitem, jejím očkováním a modifikací a hodnocením kvality za pomocí termické analýzy, obrazové analýzy a zkoušek mechanických vlastností. Cílem praktické části bylo otestovat účinky preconditioningu na vlastnosti litiny a zjistit, zdali je schopen z části nahradit stávající způsob očkování nebo zvýšit mechanické vlastnosti odlitků z litiny s kuličkovým grafitem. Stav litiny byl kontrolován spektrální a termickou analýzou. Mechanické vlastnosti a obrazová analýza byly kontrolovány na hotovém odlitku.
The master‘s thesis deals in theoretical part with the casting classification, ductile iron casting, its inoculation and modification and quality evaluation using thermal analysis, image analysis and testing of mechanical properties. The aim of the practical part was to test the effects of preconditioning on the properties of ductile iron and to find out whether it is able to replace the current method of inoculation or to increase the mechanical properties of ductile iron castings. The state of the ductile iron was under control by spectral and thermal analysis. The mechanical properties and image analysis were checked on finished casting.
Description
Citation
ULM, D. Optimalizace způsobu očkování litiny s kuličkovým grafitem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Slévárenská technologie
Comittee
doc.Ing.Petr Lichý, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Ladislav Zemčík, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaromír Roučka, CSc. (člen) doc. Ing. Libor Čamek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen) Ing. Alois Neudert, Ph.D. (člen) Ing. Jan Čech, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Bouška (člen) Ing. Boris Láník (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Bc. Daniel Ulm přednesl komisi výsledky své závěrečné práce na téma „Optimalizace způsobu očkování litiny s kuličkovým grafitem“ a odpověděl na otázky oponenta. Komise diplomantovi k obhajobě položila následující dotazy: V práci používáte výraz „průměr kuliček grafitu“, jak byl tento parametr určován? Na jakou velikost plochy byl počet kuliček stanovován? Nezkoušeli ve slévárně použít malé očkovací tělísko těsně pod vtok? Na jaké bázi „preconditioningu“ funguje očkování litiny? Jak jste prováděl zákalkovou zkoušku? Existuje nějaká provozní metoda jak zjistit zákalku? V čem je nebezpečná zákalka? Jaké jsou možnosti „preconditioningu“ a co to vlastně dělá? Zákalková zkouška byla hodnocena přímo na odlitku? Hodnotil jste chemické složení odlitků? Hodnotil jste nějakým způsobem vlhkost formovací směsi?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO