Návrh optimalizace výrobního procesu s využitím standardizace a JIS

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Úkolem projektu zpracovaného ve spolupráci se společností Bosch Diesel s. r. o. v Jihlavě bylo vytvoření optimalizačního nástroje pro hodnocení výrobních procesů se zaměřením na implementaci JIS na jeho jednotlivé části. Dalším důležitým cílem bylo vytvoření standardizovaného návodu, díky kterému se špatně ohodnocené části výrobního procesu dají optimalizovat. Cílem práce je tedy vytvoření optimalizačního nástroje, který lze implementovat globálně. Aby se jednotlivé kroky práce daly lépe určovat a testovat, vedení firmy určilo vzorový proces, kterého se projekt celou dobu držel. První část práce je věnována teorii, která byla z velké části podpořena mnoha školeními a školícími materiály společnosti Bosch. V praktické části je dále uveden a popsán vytvořený nástroj, který je následně aplikován na vybraný proces. Spojení teoretických znalostí s praktickým příkladem zapříčinilo odstranění mnoha neznámých. Výsledkem je tedy uživatelsky příjemný nástroj, který může firma využít celosvětově. Díky výsledkům hodnocení vybraného procesu sice nebylo možné zavést JIS, nicméně byly stanoveny kroky pro zlepšení celého procesu a tím pádem i úspory času a peněz.
The task of the project developed in cooperation with Bosch Diesel Ltd. in Jihlava was to create an optimization tool for the evaluation of production processes with a focus on JIS implementation on its individual parts. Another important goal was to create a standardized manual that makes it possible to optimize poorly rated parts of the production process. The aim of the thesis is to create an optimization tool that can be implemented globally. A model process for the project had been determined to efficiently define and test individual steps of the work. The first part is dedicated to theory, which was largely supported by many trainings as well as training materials from Bosch. In the practical part, there is given and described the created tool, which is subsequently applied to the selected process. The combination of theoretical knowledge with a practical example has led to the elimination of many unknowns. The result is a user-friendly tool that can be used worldwide. Due to the results of the evaluation of the selected process, it was not possible to implement JIS but steps were taken to improve the whole process and thus to save time and money.
Description
Citation
NEDOMA, T. Návrh optimalizace výrobního procesu s využitím standardizace a JIS [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) prof. Ing. Ildikó Maňková, CSc. (místopředseda) Ing. Vladimír Maixner, MBA (člen) Ing. Zdeňka Videcká, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Heralecký, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vratislav Kozák, CSc. (člen) Ing. Monika Horáková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jaké jste použil funkce pro vyhodnocení JIS? 2. Co může přinést práce po ekonomické stránce? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO