Posouzení opatření snižování tepelných ztrát bytového domu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se zabývá rozborem materiálů používaných ke snížení energetické náročnosti budov a kalkulací opatření provedených v konkrétním bytovém domě. Je tematicky rozdělena na čtyři části. První část je teoretická rozprava vymezující základní pojmy. Je zde popsán přenos tepla vedením a jeho význam pro ztráty tepla v domech. V druhé části se vysvětluje význam zateplení a obsahuje rozbor trhu s materiály spolu s vysvětlením vhodnosti materiálu pro zateplení i výměnu oken. V třetí části je popsán dům, který se v práci rozebírá. Poslední čtvrtá část obsahuje kalkulace spotřeby tepla pro vytápění a rozebírá, proč nedošlo k naplnění předpokladu velikosti naprojektované úspory. Finanční kalkulace řeší, kolik bylo zateplením ušetřeno a kdy došlo k navrácení investice do zateplení. Je zde také odhadnuto, kolik CO2 bylo emitováno v realitě versus kolik by bylo, kdyby k zateplení nedošlo. Nakonec je v této části vysvětleno, jaké dopady zateplení domu pro jeho obyvatele mělo a jaké by mohlo mít do budoucna.
Objectives of this thesis are analysis of measurements to decrease energetical consumption of buildings and efficiency calculation of measurements made to concrete apartment building. Thesis is thematically devieded into for parts. First part is theory determinating baisic therminology. Heat conduction and its meaning for heat loss in houses is described in this part. In second part is described meaning of thermal insulation and contains analysis of market with materials including suitability of materials for thermal insulation and windows. In third part is described house which is examined in the thesis. Last fourth part contains calculation consumption of heat and examines why was not fulfiled assuption of designed savings. Financial calculation of how much money was saved and when the investmen was retruned. In this part is also estimated mass of CO2 gas emited by thermaly insulated house versus state in which house is not thermly insulated.
Description
Citation
VAŠÍŘ, J. Posouzení opatření snižování tepelných ztrát bytového domu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Lisý, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (člen) Ing. Jiří Škorpík, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Pavlů, Ph.D. (člen) Ing. Přemysl Kohout (člen) doc. Ing. Jan Hrdlička, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Byly zodpovězeny otázky oponenta k závěrečné práci. Otázky členů komise k práci, které byly zodpovězeny: Čím byla osazena regulovací soustava v projektu? Jak jste zhodnotil současnou reálnou hodnotu spotřeby tepla?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO