Význam pěchovací zkoušky pro numerickou simulaci tvářecích procesů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce se předně zabývá tvorbou materiálového modelu pro numerickou simulaci s využitím pěchovací zkoušky, a to pro ocel 17 240, na kterou byla nanesena vrstva maziva Delta 144. Ze získaných hodnot sily a dráhy se vytvořil materiálový model, který slouží k charakterizování materiálu pro numerickou simulaci. Simulace probíhala v programu ANSYS Workbench 19.0. Z ní se získá závislost síly na dráze, která slouží k porovnání s pěchovací zkouškou. Ze srovnání vyšlo, že hodnoty příliš neodlišují a je možné tento materiálový model používat pro numerické simulace.
The thesis deals primarily with the creation of a material model for numerical simulation using an upsetting test for steel 17 240, a layer of Delta 144 was applied on the steel. From the obtained values of force and path, a material model was created which serves for characterization material for numerical simulation. The simulation was performed in ANSYS Workbench 19.0. From this, force and path are obtained, which is used to compare with the upsetting test. It is clear from the comparison that the values do not differ too much, and it is possible to use this material for numerical simulation.
Description
Citation
TINKA, P. Význam pěchovací zkoušky pro numerickou simulaci tvářecích procesů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen) Ing. Radek Zavadil (člen) Ing. Vojtěch Staněk (člen)
Date of acceptance
2018-06-20
Defence
Student prezentoval výsledky své bakalářské práce a odpovídal ná následující otázky komise: 1. Proč se bodové korozi říká bodová a proč se tvoří? 2. Pro které technologie jsou použitelné Vaše výssledky z numerické simulace? 3. Je opravdu rychlost pohybu beranu u hydraulických lisů konstantní?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO