Vliv koncepce vozidla na jízdní dynamiku vozidla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Tématem této diplomové práce je vliv koncepce vozidla na dynamiku jízdy, tedy jak se vozidlo chová ve vybraných typických situacích s ohledem na hnací nápravy. První část diplomové práce stručně popisuje historické pozadí vývoje vozidel a jednotlivých koncepcí s důrazem na předmětné koncepce použité v praktické části. Druhá část se zaměřuje na teoretické poznatky dynamiky jízdy vozidel v systematickém rozdělení podle osnovy praktické části. Popisuje tak všechny důležité součásti oboru dynamiky vozidel potřebné ke kompletnímu porozumění praktické části diplomové práce. Třetí část práce prakticky prověřuje dynamiku vozidel různých koncepcí v sérii testů a měření za účelem jejich vzájemného porovnání. Toto porovnání je výstupem diplomové práce a na jeho základě je možné rozhodnout, které koncepce je pro dané hledisko vhodnější.
Diploma thesis speaks about the influence of vehicle conception on vehicle dynamics, which means how a vehicle behaves in certain typical situations with respect to its driving axle. The first part of this diploma thesis describes the historical background of vehicles, as well as their conceptions and evolutions, with special focus on the conceptions used in the practical element of this work. The second part of this thesis covers the theoretical knowledge of vehicle dynamics and is arranged in a systematic order corresponding to the third section of this work. The third and final chapter then investigates various vehicle conceptions and their dynamics, by running several tests and measurements, in order to make a comparison. This comparison is the main purpose of this work, and from this we can then elucidate which conception, in a certain aspect, is practically more appropriate.
Description
Citation
HAMADA, F. Vliv koncepce vozidla na jízdní dynamiku vozidla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Expertní inženýrství v dopravě
Comittee
doc. Ing. Aleš Vémola, Ph.D. (předseda) Ing. Josef Libertín, CSc. (místopředseda) Ing. Albert Bradáč, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bc. Marek Semela, Ph.D. (člen) Ing. Michal Vintr, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Holcner, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Novotný (člen)
Date of acceptance
2018-06-19
Defence
Na otázky komise odpověděl. Zodpověděl otázky oponenta i vedoucího závěrečné práce. Státní zkušební komise závěrem konstatovala, že diplomant závěrečnou práci obhájil. Přerozdělení výkonu u 4x4 vozidel, zohlednili jste něco mezi nimi? XL-metr – jak je toto měření přesné? Vysvětlete vztahy uvedené v prezentaci? Vozidla rozdílně brzdily, proč brzdí rozdílně?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO