Spektrální analyzátor N1996A-503 a nejistoty měření

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Hlavním cílem této diplomové práce je seznámení čtenáře se spektrálním analyzátorem Agilent CSA N1996A. Práce vysvětluje všechny měřicí funkce tohoto přístroje, ovládací prvky a uvádí některé technické parametry. V další části se zabývá měřením na koaxiálních kabelech, proto je jedna celá kapitola věnována koaxiálním kabelům a vedení obecně. Zbytek této diplomové práce se již zabývá problematikou nejistot měření. Nejprve je uveden obecný postup vyhodnocení nejistot, následuje praktická část. V praktické části proběhlo měření vzdálenosti k poruše a útlumu na koaxiálním kabelu. Celkem bylo měřeno na 4 vzorcích kabelu. V závěru praktické části jsou uvedeny naměřené hodnoty včetně nejistot měření a výsledky jsou shrnuty v závěrečném odstavci.
The main target of this master’s thesis is to introduce the reader with the spectrum analyzer, Agilent N1996A CSA. This work explains all the functions of this measuring instrument, control elements and presents some technical parameters. The next part of this thesis deals with the measurement of coaxial cables, so that is why a whole chapter is devoted to coaxial cables and conductors in general. The rest of this thesis deals with issues of measurement uncertainties. This part contains the general procedure for the evaluation of uncertainty, followed by a practical part. The practical part contains measurement of distance to fault and return loss. Measurements were made on 4 samples of coaxial cable. At the end of the practical parts the measured values including the uncertainties and results are summarized in the final paragraph.
Description
Citation
TROJAN, M. Spektrální analyzátor N1996A-503 a nejistoty měření [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Kybernetika, automatizace a měření
Comittee
prof. Ing. Vilém Srovnal, CSc. (předseda) Doc. Ing. Eduard Janeček, CSc. (místopředseda) Ing. Lukáš Kopečný, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (člen) Ing. Soňa Šedivá, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-08
Defence
Student obhájil diplomovou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO