Koncept moderního LED svítidla pro osvětlení pozemních komunikací

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem optického systému svítidla pro osvětlení pozemních komunikací. Na začátku jsou popsány základní fotometrické veličiny a metodika hodnocení osvětlení komunikací vybrané třídy osvětlení M. Dalším krokem je naprogramování algoritmu, který na základě několika okrajových podmínek dopočítá hodnotící kritéria osvětlení komunikací. Vstupem do algoritmu jsou mimo jiné hodnoty svítivostí svítidla, tj. prostorové hustoty světelného toku. Otočením postupu algoritmu lze dopočítat jednotlivé svítivosti na základě požadovaných hodnot osvětlení. Tyto svítivosti jsou následně použity jako nástroj při úpravě optické čočky. U upravených modelů čočky je provedeno trasování paprsků, jehož výstupem jsou tabulky svítivosti. Ty jsou zpětně ověřeny v navrženém algoritmu a je provedeno vyhodnocení výsledků spolu s porovnáním vybraných svítidel na trhu.
This thesis deals with design of optical system for road lighting luminaire. In the beginning the basic photometric quantities and assessment methodology for requirements of lighting class M are described. The next step is the programming of algorithm which evaluates the road lighting requirements using few boundary conditions. The input of the algorithm is also luminous intensity (power emitted in a particular direction). By the turning the algorithm over, it is possible to evaluate the luminous intensity from the road lighting requirements. Those luminous intensities are used in the process of modification of optical lens. The ray tracing of modified models of lenses was performed to obtain the tables of luminous intensity. The values of luminous intensity are verified in the same algorithm. Finally, the comparison of results was made including several luminaires out there.
Description
Citation
KREJČÍ, M. Koncept moderního LED svítidla pro osvětlení pozemních komunikací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výroba automobilových světel a technických svítidel
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jozef Kaiser, Ph.D. (člen) Ing. Bohuslav Lysa (člen) Ing. Jaroslav Schwarz (člen) RNDr. Marek Olivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2018-06-22
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: 1. Proč se u komunikací třídy osvětlení M používá pro hodnocení osvětlení průměrný jas místo průměrné osvětlenosti? 2. Je možné porovnávat svítidla pouze na základě křivek svítivosti? 3. Proč bylo při trasování paprsků využito právě 500 000 paprsků? V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Norma ČSN EN 13201-2 se zabývá pouze průměrnými hodnotami? 2. Zohledňujete při návrhu i mlhu a jiné podmínky? 3. Pomohlo by zvýšení intenziti při mlze? 4. Vycházel jste z nějaké odborné literatury a odborných článků? 5. Jaká je odchylka křivek svítivosti simulace od reálných vzorků? Myslíte, že bude do budoucna možné zlepšit technologie pro snížení odchylky? 6. Dá se 3D tiskem vytvořit adekvátní čočky? 7. Jak jste vytvářel plochy 3D modelu? 8. Jak se liší chod paprsku v řezech a v modelu? 9. Jakými křivkami jste prokládal body? 10. Co jste použil při skenování čočky pro zmatnětnění čočky? Jaká se vnáší nepřesnost při zmatňování čočky? Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO